Вишеград добија двије мале хидроелектране

Милијана Латиновић
Вишеград добија двије мале хидроелектране

ВИШЕГРАД - Влада Републике Српске донијела је одлуку о покретању поступка додјеле концесије за изградњу двије мале хидроелектране у Вишеграду, а процијењена вриједност инвестиција је око 3,12 милиона марака.

Према одлукама Владе Српске које су објављене у “Службеном гласнику РС”, планирана је изградња двије мале хидроелектране, “Црни Рзав” чија је процијењена инсталисана снага 0,3 мегавата, а процијењена годишња производња 1,5 гигавата на час и “Бијели Рзав” процијењене инсталисане снаге 0,3 мегавата и процијењене годишње производње 1,9 гигават-часова.

- Изградња мале хидроелектране “Црни Рзав” планирана је на дијелу водотока истоимене ријеке, у близини села Вардиште, док је изградња хидроелектране “Бијели Рзав” планирана на дијелу водотока истоимене ријеке у насељу Доње Вардиште, у близини границе са Републиком Србијом -  наведено је у одлукама Владе РС. 

Наведено је и да је вриједност постројења “Црни Рзав” око 1,66 милиона марака, док је вриједност мале хидроелектране “Бијели Рзав” око 1,46 милиона КМ.

Иницијативу за додјелу концесија за изградњу ове двије мале хидроелектране доставило је привредно друштво “ВГ Екоенергија” из Вишеграда. Директорица тог предузећа Марина Андрић рекла је за “Глас Српске” да ова фирма има огромно искуство у инвестирању у обновљиве изворе енергије.

- Очекујем да ће нам концесија бити додијељена, а одмах након тога започели бисмо израду техничке документације, те обезбјеђење кредита за изградњу објеката. Као добри привредници користимо европске стандарде и савремену технологију у изградњи хидроелектрана. Сви наши објекти који су у експлоатацији користе се у складу са највишим еколошким и другим стандардима, на корист будућим генерацијама - истакла је Андрићева. 

Додала је да им је циљ да пратећи трендове, коришћењем обновљивих извора енергије смање загађење планете које је попримило огромне размјере. 

- Као добри домаћини надамо се да ћемо реализовати ову инвестицију те на тај начин побољшати квалитет живота и омогућити опстанак становништва у овој општини - додала је Андрићева.
 

Поступак

Влада Српске је овластила Министарство енергетике и рударства да припреми документацију за јавно надметање за додјелу концесија за мале хидроелектране у Вишеграду. 

- Министарство се задужује да у сарадњи са Комисијом за концесије спроведе поступак додјеле концесије у складу са Законом о концесијама и другим материјалним прописима који се односе на предмет концесије - наведено је у одлукама Владе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана