Uvozni slatkiši slađi od domaćih

Jana Kezić
Uvozni slatkiši slađi od domaćih

BANjALUKA - Uvoz konditorskih proizvoda u BiH skoro devet puta je veći od izvoza, a za 11 mjeseci ove godine uvezeni su slatkiši u vrijednosti od 206,3 miliona maraka.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, uvezena su 25,4 miliona kilograma slatkiša, dok su istom periodu izvezena 4,2 miliona konditorskih proizvoda vrijednih 23,8 miliona KM.

Tokom prošle godine, BiH je za 11 mjeseci uvezla 22,9 miliona kilograma slatkiša, “teških” 183,2 miliona maraka.

BiH je tokom ove godine uvezla 5,7 miliona kilograma bombona i šećernih slatkiša, gumenih i žele slastičarskih proizvoda, karamela, bijele čokolade, proizvoda prevučenih šećerom, te žvakaćih guma. Takođe, za 11 mjeseci uvezeno je i 19,6 miliona kilograma punjenih i nepunjenih čokolada, čokolada sa žitaricama, voćem i orašastim plodovima, čokolade različitih oblika i dimenzija, kao i čokoladnih namaza i praškova koji sadrže kakao.

Ekonomista Zoran Pavlović kazao je za “Glas Srpske” da je osim firmi, koje se bave proizvodnjom raznih namirnica za svakodnevnu ishranu, znatno uništena i domaća proizvodnja slatkiša.

- Mi kao narod imamo tradiciju u konzumiranju slatkiša, ali žalosno je što smo ugasili mnoge fabrike koje su bile osnov konditorske proizvodnje u BiH - rekao je Pavlović. Objasnio je da su postrojenja konditorskih i keksarskih proizvoda veoma skupa, a da su proizvodi relativno jeftini te da takve investicije treba da se “isplate” na neki duži rok, pa se ljudi zbog toga teško upuštaju u te poslove.

- Svi problemi koje imaju naši proizvođači i odsustvo zaštite domaće proizvodnje, doveli su do toga da je mnogo lakše uvesti iz inostranstva pa prodati, nego proizvesti pa izvesti - kazao je Pavlović. Dodao je da se povećanje uvoza i u odnosu na lani ne može uzimati zdravo za gotovo.

- Prošla godina se ne može uzimati kao referentna jer je u jeku pandemije mnogo država bilo zatvoreno, a život je sada opet počeo normalno da  funkcioniše, što je i najveći razlog povećanja uvoza konditorskih proizvoda - kazao je Pavlović.

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić smatra da je povećan uvoz posljedica zapostavljene domaće proizvodnje.

- Kod nas postoji dosta malih proizvođača kolača, ali to nisu pravi konditorski proizvodi - kazao je Vasilić. Istakao je da potrošači u Srpskoj, ipak, muku muče sa nekim drugim problemom.

- U posljednje vrijeme kupci su nam se žalili da su u istom pakovanju nailazili na manju količinu proizvoda nego što je to bilo ranije - kazao je Vasilić. Prilikom kupovine nekih napolitanki, Vasilić kaže, da su potrošači ustanovili da fali nekoliko komada.

- Smanjenje gramaže najviše muči potrošače jer je to obmana. Gramaže čokolada su se smanjene, cijene više, a omot isti - dodao je Vasilić.

Medenjaci, keks i vafli

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH je za 11 mjeseci ove godine uvezla 16,3 miliona kilograma medenjaka, keksa i vafli u vrijednosti od 85,8 miliona KM. Istovremeno, BiH je izvezla 15,7 miliona kilograma tih proizvoda, vrijednih preko 53 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana