Увозни слаткиши слађи од домаћих

Јана Кезић
Увозни слаткиши слађи од домаћих

БАЊАЛУКА - Увоз кондиторских производа у БиХ скоро девет пута је већи од извоза, а за 11 мјесеци ове године увезени су слаткиши у вриједности од 206,3 милиона марака.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, увезена су 25,4 милиона килограма слаткиша, док су истом периоду извезена 4,2 милиона кондиторских производа вриједних 23,8 милиона КМ.

Током прошле године, БиХ је за 11 мјесеци увезла 22,9 милиона килограма слаткиша, “тешких” 183,2 милиона марака.

БиХ је током ове године увезла 5,7 милиона килограма бомбона и шећерних слаткиша, гумених и желе сластичарских производа, карамела, бијеле чоколаде, производа превучених шећером, те жвакаћих гума. Такође, за 11 мјесеци увезено је и 19,6 милиона килограма пуњених и непуњених чоколада, чоколада са житарицама, воћем и орашастим плодовима, чоколаде различитих облика и димензија, као и чоколадних намаза и прашкова који садрже какао.

Економиста Зоран Павловић казао је за “Глас Српске” да је осим фирми, које се баве производњом разних намирница за свакодневну исхрану, знатно уништена и домаћа производња слаткиша.

- Ми као народ имамо традицију у конзумирању слаткиша, али жалосно је што смо угасили многе фабрике које су биле основ кондиторске производње у БиХ - рекао је Павловић. Објаснио је да су постројења кондиторских и кексарских производа веома скупа, а да су производи релативно јефтини те да такве инвестиције треба да се “исплате” на неки дужи рок, па се људи због тога тешко упуштају у те послове.

- Сви проблеми које имају наши произвођачи и одсуство заштите домаће производње, довели су до тога да је много лакше увести из иностранства па продати, него произвести па извести - казао је Павловић. Додао је да се повећање увоза и у односу на лани не може узимати здраво за готово.

- Прошла година се не може узимати као референтна јер је у јеку пандемије много држава било затворено, а живот је сада опет почео нормално да  функционише, што је и највећи разлог повећања увоза кондиторских производа - казао је Павловић.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић сматра да је повећан увоз посљедица запостављене домаће производње.

- Код нас постоји доста малих произвођача колача, али то нису прави кондиторски производи - казао је Василић. Истакао је да потрошачи у Српској, ипак, муку муче са неким другим проблемом.

- У посљедње вријеме купци су нам се жалили да су у истом паковању наилазили на мању количину производа него што је то било раније - казао је Василић. Приликом куповине неких наполитанки, Василић каже, да су потрошачи установили да фали неколико комада.

- Смањење грамаже највише мучи потрошаче јер је то обмана. Грамаже чоколада су се смањене, цијене више, а омот исти - додао је Василић.

Медењаци, кекс и вафли

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ је за 11 мјесеци ове године увезла 16,3 милиона килограма медењака, кекса и вафли у вриједности од 85,8 милиона КМ. Истовремено, БиХ је извезла 15,7 милиона килограма тих производа, вриједних преко 53 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана