UniCredit predviđa stabilan rast u centralnoj i istočnoj Evropi

G.S.
UniCredit predviđa stabilan rast u centralnoj i istočnoj Evropi

UniCredit predviđa da će ekonomije EU-CEE1 rasti oko 2,6% u 2024. i 3,0% u 2025. godini, pri čemu će zemlje Zapadnog Balkana rasti nešto brže.

Privatna potrošnja vjerovatno će voditi oporavak rasta, uz pomoć bržeg rasta stvarnih plata, povećane zaduženosti i transfera vlade, komentariše Dan Bucsa, glavni ekonomista UniCredita za CEE, u najnovijem CEE kvartalnom izvještaju „Odgođeno prilagođavanje u povoljnom okruženju“. Javna ulaganja biće drugi najveći pokretač rasta, dok će neto izvoz ove godine usporavati dinamiku BDP-a, dodaje.

Ekonomisti očekuju proračunske deficite manje od 3% BDP-a u 2024.-25. godini u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj i Srbiji, s deficitima većim od 5% u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumuniji (sve podložne rizicima zbog procedura prekomjernog deficita), kao i u Turskoj.

Prema publikaciji, pro-EU stranke osvojiće više od dvije trećine mjesta u Evropskom parlamentu iz EU-CEE, nakon čega će zauzeti važnije pozicije u evropskim institucijama i NATO-u.

Zamah proširenja za EU ubrzava se, a zemlje Zapadnog Balkana mogu imati koristi ako se provedu reforme. Proces pristupanja takođe bi mogao pozitivno uticati na ocjene kreditnog rejtinga.

Stabilni kapitalni tokovi pokriće C/A deficite u svim zemljama CEE, osim u Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Turskoj, gdje će dodatna sredstva dolaziti iz međunarodnih finansijskih institucija, suverenog vanjskog zaduživanja i privatnog zaduživanja iz inostranstva, redom.

CEE je područje rasta za UniCredit, gdje je grupa nesumnjivo lider u pogledu geografskog dosega u 11 zemalja, zauzimajući prvo mjesto po imovini u Istočnoj Evropi i drugo mjesto u Centralnoj Evropi prema podacima krajem 2023. godine.

Za potpunu verziju CEE kvartalnog izvještaja za drugi kvartal 2024. godine, kliknite ovdje: CEE Quarterly Q22024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana