UniCredit предвиђа стабилан раст у централној и источној Европи

Г.С.
UniCredit предвиђа стабилан раст у централној и источној Европи

UniCredit предвиђа да ће економије EU-CEE1 расти око 2,6% у 2024. и 3,0% у 2025. години, при чему ће земље Западног Балкана расти нешто брже.

Приватна потрошња вјероватно ће водити опоравак раста, уз помоћ бржег раста стварних плата, повећане задужености и трансфера владе, коментарише Dan Bucsa, главни економиста UniCreditа за CEE, у најновијем CEE кварталном извјештају „Одгођено прилагођавање у повољном окружењу“. Јавна улагања биће други највећи покретач раста, док ће нето извоз ове године успоравати динамику БДП-а, додаје.

Економисти очекују прорачунске дефиците мање од 3% БДП-а у 2024.-25. години у Босни и Херцеговини, Бугарској, Хрватској, Чешкој и Србији, с дефицитима већим од 5% у Мађарској, Словачкој, Пољској и Румунији (све подложне ризицима због процедура прекомјерног дефицита), као и у Турској.

Према публикацији, про-ЕУ странке освојиће више од двије трећине мјеста у Европском парламенту из EU-CEE, након чега ће заузети важније позиције у европским институцијама и НАТО-у.

Замах проширења за ЕУ убрзава се, а земље Западног Балкана могу имати користи ако се проведу реформе. Процес приступања такође би могао позитивно утицати на оцјене кредитног рејтинга.

Стабилни капитални токови покриће C/А дефиците у свим земљама CEE, осим у Босни и Херцеговини, Румунији и Турској, гдје ће додатна средства долазити из међународних финансијских институција, сувереног вањског задуживања и приватног задуживања из иностранства, редом.

CEE је подручје раста за UniCredit, гдје је група несумњиво лидер у погледу географског досега у 11 земаља, заузимајући прво мјесто по имовини у Источној Европи и друго мјесто у Централној Европи према подацима крајем 2023. године.

За потпуну верзију CEE кварталног извјештаја за други квартал 2024. године, кликните овдје: CEE Quarterly Q22024.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана