U moru problema značajan svaki skok BDP-a

Danijela Bajić
U moru problema značajan svaki skok BDP-a

BANjALUKA - Svjetska banka prognozira da će BiH tokom ove godine ubrzati ekonomski rast za 0,7 odsto u odnosu na lani, što je prema ocjeni domaćih ekonomista, uzimajući u obzir krizu u svijetu, povoljno, ali i dalje nedovoljno za značajnije približavanje prosjeku Evropske unije.

Svjetska banka saopštila je juče da očekuje da će ekonomski rast BiH biti ubrzan na 2,6 odsto u 2024. sa 1,9 odsto prošle godine, što je ipak 0,2 procentna poena manje nego što su predviđali u prethodnom izvještaju.

Prema prognozama ove finansijske institucije, rast BDP-a u BiH dogodine bi mogao iznositi 3,3 odsto.

Kako je navedeno u najnovijem izvještaju o ekonomiji za Evropu i centralnu Aziju očekuje se da će rast prvenstveno biti podstaknut većim izvozom, podržan pojačanom inostranom potražnjom i povećanom privatnom potrošnjom zbog rasta realnih prihoda, jer inflacija nastavlja da usporava. Izgledi su, kako je navedeno u saopštenju, zamagljeni negativnim rizicima, uključujući potencijalnu eskalaciju poremećaja na tržištu i neizvjesnost zbog sukoba u Ukrajini i nestabilnosti na Bliskom istoku, što bi moglo ponovo podstaći inflatorne pritiske, uticati na krhki oporavak EU i potražnju za izvozom iz BiH.

- Štaviše, geopolitički uslovi predstavljaju rizik od pogoršanja domaćih političkih trvenja, potkopavajući toliko potreban pritisak za ekonomske strukturne reforme - saopštila je Svjetska banka.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac istakao je za “Glas Srpske” da je, uzimajući u obzir geopolitičku situaciju, kako u Evropi tako i u svijetu, svaki rast dobar.

- Korekcije koje je Svjetska banka donijela su uobičajene i u zavisnosti od okolnosti oni mijenjaju svoje procjene. Tako da je ova procjena, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, povoljna - kazao je Grabovac.

Dodao je da je BiH najviše unazadila smanjena potražnja na evropskom tržištu, gdje domaći privrednici i izvoze najviše svojih proizvoda.

- Ekonomije sa kojima najčešće sarađujemo su stalno ili u recesiji ili se tu kreću. Prognozirani rast nije loš, iako je nedovoljan za neki značajniji iskorak u procesu približavanja prosjecima Evropske unije u smislu BDP-a po glavi stanovnika i uopšte ekonomskog razvoja - istakao je Grabovac.

Komentarišući očekivanja Svjetske banke za narednu godinu Grabovac je kazao da je teško situaciju predvidjeti za narednih nekoliko mjeseci, a pogotovo za narednu godinu.

- Međutim Svjetska banka ima metodologiju koju usavršava već decenijama, tako da nema razloga da sumnjamo u to. Naravno da je 3,3 odsto još bolji rezultat, ali nama su potrebne stope od bar pet-šest odsto realnog rasta BDP-a da bismo mogli u značajnijoj mjeri da se približimo nivou ekonomskog razvoja evropskih zemalja ili bar zemalja centralne i istočne Evrope - kazao je Grabovac.

Zapadni balkan

U 2024. se očekuje i povećanje ekonomske aktivnosti na zapadnom Balkanu na 3,2 odsto, što je 0,2 odsto više nego što je Svjetska banka predvidjela u prethodnom izvještaju.

Vodeći ekonomista za zapadni Balkan Ričard Rekord podvlači da su dosadašnji rezultati ohrabrujući i da se fiskalni deficit u regionu gotovo prepolovio u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, kako dodaje, treba obratiti pažnju na starosnu strukturu nezaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana