У мору проблема значајан сваки скок БДП-а

Данијела Бајић
У мору проблема значајан сваки скок БДП-а

БАЊАЛУКА - Свјетска банка прогнозира да ће БиХ током ове године убрзати економски раст за 0,7 одсто у односу на лани, што је према оцјени домаћих економиста, узимајући у обзир кризу у свијету, повољно, али и даље недовољно за значајније приближавање просјеку Европске уније.

Свјетска банка саопштила је јуче да очекује да ће економски раст БиХ бити убрзан на 2,6 одсто у 2024. са 1,9 одсто прошле године, што је ипак 0,2 процентна поена мање него што су предвиђали у претходном извјештају.

Према прогнозама ове финансијске институције, раст БДП-а у БиХ догодине би могао износити 3,3 одсто.

Како је наведено у најновијем извјештају о економији за Европу и централну Азију очекује се да ће раст првенствено бити подстакнут већим извозом, подржан појачаном иностраном потражњом и повећаном приватном потрошњом због раста реалних прихода, јер инфлација наставља да успорава. Изгледи су, како је наведено у саопштењу, замагљени негативним ризицима, укључујући потенцијалну ескалацију поремећаја на тржишту и неизвјесност због сукоба у Украјини и нестабилности на Блиском истоку, што би могло поново подстаћи инфлаторне притиске, утицати на крхки опоравак ЕУ и потражњу за извозом из БиХ.

- Штавише, геополитички услови представљају ризик од погоршања домаћих политичких трвења, поткопавајући толико потребан притисак за економске структурне реформе - саопштила је Свјетска банка.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске SWOT Саша Грабовац истакао је за “Глас Српске” да је, узимајући у обзир геополитичку ситуацију, како у Европи тако и у свијету, сваки раст добар.

- Корекције које је Свјетска банка донијела су уобичајене и у зависности од околности они мијењају своје процјене. Тако да је ова процјена, с обзиром на околности у којима се налазимо, повољна - казао је Грабовац.

Додао је да је БиХ највише уназадила смањена потражња на европском тржишту, гдје домаћи привредници и извозе највише својих производа.

- Економије са којима најчешће сарађујемо су стално или у рецесији или се ту крећу. Прогнозирани раст није лош, иако је недовољан за неки значајнији искорак у процесу приближавања просјецима Европске уније у смислу БДП-а по глави становника и уопште економског развоја - истакао је Грабовац.

Коментаришући очекивања Свјетске банке за наредну годину Грабовац је казао да је тешко ситуацију предвидјети за наредних неколико мјесеци, а поготово за наредну годину.

- Међутим Свјетска банка има методологију коју усавршава већ деценијама, тако да нема разлога да сумњамо у то. Наравно да је 3,3 одсто још бољи резултат, али нама су потребне стопе од бар пет-шест одсто реалног раста БДП-а да бисмо могли у значајнијој мјери да се приближимо нивоу економског развоја европских земаља или бар земаља централне и источне Европе - казао је Грабовац.

Западни балкан

У 2024. се очекује и повећање економске активности на западном Балкану на 3,2 одсто, што је 0,2 одсто више него што је Свјетска банка предвидјела у претходном извјештају.

Водећи економиста за западни Балкан Ричард Рекорд подвлачи да су досадашњи резултати охрабрујући и да се фискални дефицит у региону готово преполовио у односу на претходну годину. Ипак, како додаје, треба обратити пажњу на старосну структуру незапослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана