Privrednicima još jedna šansa za PDV prijavu

Danijela Bajić
Privrednicima još jedna šansa za PDV prijavu

BANjALUKA - Da privrednici u BiH i dalje čekaju posljednji čas svjedoče podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), prema kojima je PDV prijavu na novi način, uz upotrebu digitalnog kvalifikovanog potpisa, u roku dostavilo nešto više od 21.000 obveznika, dok je njih oko 33.000 za protekli mjesec to uradilo na stari način.

Kako su istakli u UIO, stari način predavanja PDV prijave odnosno koristeći sistem “username” i “passnjord”, omogućen je i za prošli mjesec, iz razloga što je veliki broj poreskih obveznika tek pred kraj januara predao zahtjeve za dobijanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, iako je planirano da primjena za sve počne od početka godine.

- S obzirom na veliki broj zahtjeva koji je u zadnji čas stigao u sva četiri regionalna centra UIO, svi zahtjevi nisu mogli biti obrađeni do roka za predaju PDV prijava te očekujemo da ćemo tokom februara kontaktirati sa svim poreskim obveznicima koji su još u postupku ispunjavanja uslova za novi način ovjeravanja i predaje PDV prijava - kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević.

Dodao je da bi procedura trebalo da bude okončana do kraja ovog mjeseca za sve poreske obveznike.

- Plan je da PDV prijave za tekući mjesec, koje treba da budu dostavljene do 10. marta, mogu biti podnesene isključivo na novi način uz ovjeru digitalnim kvalifikovanim potpisom - kazao je Kovačević.

Portparol Privredne komore RS Dejan Rauš kaže za “Glas” da je, po svemu sudeći, uvođenje ovog novog načina predaje PDV prijava predstavljalo izazov za privrednike.

Uvođenje digitalnog kvalifikovanog potpisa za predaju PDV prijava donosi povećanu sigurnost, efikasnost, praćenje i transparentnost, usklađenost s modernim standardima digitalizacije te dugoročno donosi manje troškove, što, istakao je on, doprinosi unapređenju poslovnog okruženja.

- Da bi bile izbjegnute nepotrebne poteškoće, bilo bi korisno da UIO sarađuje s privrednicima, pruža dodatne resurse i instrukcije te nastoji poboljšati komunikaciju da bi bilo osigurano da svi obveznici PDV-a mogu uspješno preći na novi način predaje PDV prijava u planiranom roku - smatra Rauš.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj i direktor fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević rekao je da je digitalizacija javne uprave svima u interesu.

- Naša praksa je takva da sve radimo u pet do 12, jednostavno to smo mi, što, naravno, nije u redu. Digitalizacija je neophodna, jer će omogućiti komunikaciju sa javnim servisima u elektronskoj formi, a s ciljem jednostavnijih administrativnih procedura - kazao je Pazurević, koji je na vrijeme izvršio ovu obavezu.

Privrednici u BiH su i u prethodnom periodu prilikom prelaska na nove načine povezivanja sa UIO čekali zadnji čas pa je tako produžavan i rok za registraciju za korišćenje elektronskih usluga, jer brojne firme nisu bile ispunile ovu obavezu uprkos predviđenim novčanim kaznama.

Velike firme

Prema podacima UIO BiH svi veliki poreski obveznici imali su obavezu da od poreskog perioda u julu prošle godine predaju PDV prijave upotrebom digitalnog kvalifikovanog potpisa. Nakon što je završen ovaj postupak za sve velike poreske obveznike došao je red na ostale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana