Привредницима још једна шанса за ПДВ пријаву

Данијела Бајић
Привредницима још једна шанса за ПДВ пријаву

БАЊАЛУКА - Да привредници у БиХ и даље чекају посљедњи час свједоче подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО), према којима је ПДВ пријаву на нови начин, уз употребу дигиталног квалификованог потписа, у року доставило нешто више од 21.000 обвезника, док је њих око 33.000 за протекли мјесец то урадило на стари начин.

Како су истакли у УИО, стари начин предавања ПДВ пријаве односно користећи систем “усернаме” и “пассњорд”, омогућен је и за прошли мјесец, из разлога што је велики број пореских обвезника тек пред крај јануара предао захтјеве за добијање дигиталног квалификованог потписа, иако је планирано да примјена за све почне од почетка године.

- С обзиром на велики број захтјева који је у задњи час стигао у сва четири регионална центра УИО, сви захтјеви нису могли бити обрађени до рока за предају ПДВ пријава те очекујемо да ћемо током фебруара контактирати са свим пореским обвезницима који су још у поступку испуњавања услова за нови начин овјеравања и предаје ПДВ пријава - казао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Додао је да би процедура требало да буде окончана до краја овог мјесеца за све пореске обвезнике.

- План је да ПДВ пријаве за текући мјесец, које треба да буду достављене до 10. марта, могу бити поднесене искључиво на нови начин уз овјеру дигиталним квалификованим потписом - казао је Ковачевић.

Портпарол Привредне коморе РС Дејан Рауш каже за “Глас” да је, по свему судећи, увођење овог новог начина предаје ПДВ пријава представљало изазов за привреднике.

Увођење дигиталног квалификованог потписа за предају ПДВ пријава доноси повећану сигурност, ефикасност, праћење и транспарентност, усклађеност с модерним стандардима дигитализације те дугорочно доноси мање трошкове, што, истакао је он, доприноси унапређењу пословног окружења.

- Да би биле избјегнуте непотребне потешкоће, било би корисно да УИО сарађује с привредницима, пружа додатне ресурсе и инструкције те настоји побољшати комуникацију да би било осигурано да сви обвезници ПДВ-а могу успјешно прећи на нови начин предаје ПДВ пријава у планираном року - сматра Рауш.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој и директор фабрике обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић рекао је да је дигитализација јавне управе свима у интересу.

- Наша пракса је таква да све радимо у пет до 12, једноставно то смо ми, што, наравно, није у реду. Дигитализација је неопходна, јер ће омогућити комуникацију са јавним сервисима у електронској форми, а с циљем једноставнијих административних процедура - казао је Пазуревић, који је на вријеме извршио ову обавезу.

Привредници у БиХ су и у претходном периоду приликом преласка на нове начине повезивања са УИО чекали задњи час па је тако продужаван и рок за регистрацију за коришћење електронских услуга, јер бројне фирме нису биле испуниле ову обавезу упркос предвиђеним новчаним казнама.

Велике фирме

Према подацима УИО БиХ сви велики порески обвезници имали су обавезу да од пореског периода у јулу прошле године предају ПДВ пријаве употребом дигиталног квалификованог потписа. Након што је завршен овај поступак за све велике пореске обвезнике дошао је ред на остале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана