Termoizolacija za komfor i uštedu

Danijela Bajić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Ulaganjem u mjere energetske efikasnosti, kao što je izolacija stambenih objekata, ne postiže se samo komfor i toplina u domu, već i znatna ušteda kada su u pitanju troškovi grijanja i hlađenja, ali istovremeno i zaštita okoline od suvišnog utroška energije.

Poručeno je to juče sa druge stručne konferencije “Inovativna rješenja energetskog omotača zgrade” koja je održana u punom amfiteatru Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (AGGF) Univerziteta u Banjaluci.

Organizator konferencije kompanija “FIBRAN”, multinacionalna industrijska grupacija sa 13 proizvodnih linija, fabrikama u šest evropskih zemalja i trgovačkim aktivnostima u 63 države širom svijeta, za cilj ima da upozna javnost o značaju termoizolacije, pravilnoj primjeni i aspektima o kojima treba razmišljati u budućnosti.

Trenutno je treći evropski proizvođač ekstrudiranog polistirena u Evropi i nesporno vodi na području toplotnih izolacija, zvučnih izolacija i pasivne zaštite od požara u privatnom, industrijskom i pomorskom sektoru. Dugogodišnje iskustvo iz različitih zemalja s drugačijim potrebama i klimatskim uslovima, ovu kompaniju je dovelo do trajnih i održivih rješenja za omotače zgrada, koje su, između ostalog, predstavili đacima Građevinske škole i studentima  AGGF-a u Banjaluci.

Regionalni menadžer “FIBRAN-a” iz Srbije Rodoljub Ivanović kazao je da je sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije želio da prikaže sve ono što kompanija može da ponudi na temu energetske efikasnosti, uštede energije i komfora stambenih zgrada.

- Pitanje kamene vune, odnosno ventilisane i kontaktne fasade, zatim proizvodi DžPS-a, ravni krovovi i SEISMIC posebni sistemi za izolaciju temelja, te naš brend koji se odnosi na paropropusne i paronepropusne membrane, koji su deo omotača zgrada, glavne su teme ove konferencije - kazao je Ivanović.

Arhitekta iz Beograda i jedan od predstavnika FIBRAN-a iz Srbije Saša Božanić rekao je da je ova kompanija organizovala kratku edukaciju na temu inovativnih rješenja energetskog omotača zgrade.

- Motiv i strategija ove kompanije je, između ostalog, da se obratimo mlađim ljudima koji će imati još ozbiljnije zadatke uređenja njihovog životnog prostora sa trenutnim energetskim statusom koji imamo svi na planeti - kazao je Božanić.

Arhitekta i predstavnica “FIBRAN”-a za BiH i Hrvatsku Tanja He­r, koja se, takođe, bavi i ozelenjavanjem krovova, kazala je da ova kompanija proizvodi tri klasične vrste toplinskih izolacija.

- Za ravne krovove, koju su sve popularniji, imamo DžPS sistem koji ide u takozvane obrnute krovove i može ići u vlažnu okolinu. To znači da se postavlja iznad hidroizolacije, gdje je štiti od mehaničkih uticaja, kao i UV zračenja - kazala je Herova.+

Gigant

Kompaniju “FIBRAN SA” osnovao je 1974. godine u Solunu Dimitrios Anastasiadis za proizvodnju gotovih građevinskih elemenata za lokalno tržište. Ova mala grčka kompanija, za manje od 50 godina, izrasla je u evropskog giganta koji danas posvećuje posebnu pažnju proizvodnji tri robne marke i to FIBRANdžps, FIBRANgeo i FIBRANgups.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana