Термоизолација за комфор и уштеду

Данијела Бајић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Улагањем у мјере енергетске ефикасности, као што је изолација стамбених објеката, не постиже се само комфор и топлина у дому, већ и знатна уштеда када су у питању трошкови гријања и хлађења, али истовремено и заштита околине од сувишног утрошка енергије.

Поручено је то јуче са друге стручне конференције “Иновативна рјешења енергетског омотача зграде” која је одржана у пуном амфитеатру Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета (АГГФ) Универзитета у Бањалуци.

Организатор конференције компанија “ФИБРАН”, мултинационална индустријска групација са 13 производних линија, фабрикама у шест европских земаља и трговачким активностима у 63 државе широм свијета, за циљ има да упозна јавност о значају термоизолације, правилној примјени и аспектима о којима треба размишљати у будућности.

Тренутно је трећи европски произвођач екструдираног полистирена у Европи и неспорно води на подручју топлотних изолација, звучних изолација и пасивне заштите од пожара у приватном, индустријском и поморском сектору. Дугогодишње искуство из различитих земаља с другачијим потребама и климатским условима, ову компанију је довело до трајних и одрживих рјешења за омотаче зграда, које су, између осталог, представили ђацима Грађевинске школе и студентима  АГГФ-а у Бањалуци.

Регионални менаџер “ФИБРАН-а” из Србије Родољуб Ивановић казао је да је са колегама из Хрватске и Словеније желио да прикаже све оно што компанија може да понуди на тему енергетске ефикасности, уштеде енергије и комфора стамбених зграда.

- Питање камене вуне, односно вентилисане и контактне фасаде, затим производи ЏПС-а, равни кровови и СЕИСМИЦ посебни системи за изолацију темеља, те наш бренд који се односи на паропропусне и паронепропусне мембране, који су део омотача зграда, главне су теме ове конференције - казао је Ивановић.

Архитекта из Београда и један од представника ФИБРАН-а из Србије Саша Божанић рекао је да је ова компанија организовала кратку едукацију на тему иновативних рјешења енергетског омотача зграде.

- Мотив и стратегија ове компаније је, између осталог, да се обратимо млађим људима који ће имати још озбиљније задатке уређења њиховог животног простора са тренутним енергетским статусом који имамо сви на планети - казао је Божанић.

Архитекта и представница “ФИБРАН”-а за БиХ и Хрватску Тања Хе­р, која се, такође, бави и озелењавањем кровова, казала је да ова компанија производи три класичне врсте топлинских изолација.

- За равне кровове, коју су све популарнији, имамо ЏПС систем који иде у такозване обрнуте кровове и може ићи у влажну околину. То значи да се поставља изнад хидроизолације, гдје је штити од механичких утицаја, као и УВ зрачења - казала је Херова.+

Гигант

Компанију “ФИБРАН СА” основао је 1974. године у Солуну Димитриос Анастасиадис за производњу готових грађевинских елемената за локално тржиште. Ова мала грчка компанија, за мање од 50 година, израсла је у европског гиганта који данас посвећује посебну пажњу производњи три робне марке и то ФИБРАНџпс, ФИБРАНгео и ФИБРАНгупс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана