Sudbina “Unisa” ponovo u rukama povjerilaca

Milijana Latinović
Sudbina “Unisa” ponovo u rukama povjerilaca

DERVENTA - Preduzeće “Feromaster” iz Dervente nije uplatilo 27,15 miliona maraka, koliko je na licitaciji ponudilo za imovinu fabrike cijevi “Unis” u stečaju, tako da će o daljoj sudbini ovog propalog preduzeća odlučivati Odbor povjerilaca.

Potvrdio je to “Glasu Srpske” stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović dodavši da je sjednica Odbora zakazana za 22. avgust.

- Biće to prva sjednica Odbora otkako sam preuzeo dužnost stečajnog upravnika. Na sjednici će biti riječi o daljoj prodaji i novoj cijeni imovine “Unisa” - rekao je Danilović.

Podsjećanja radi, prva prodaja imovine “Unisa” propala je jer nije bilo ponuda, a potom je drugo usmeno nadmetanje održano 6. juna, kada je imovina bila ponuđena za 13,5 miliona maraka i pojavila su se četiri kupca, od kojih je najbolju ponudu od čak 27,2 miliona maraka dala derventska kompanija “Frukta trejd”.

Iako je važila za najozbiljnijeg kupca jer je ranije otkupila i 31 milion maraka priznatih potraživanja kompanije “Heta” te tako postala jedan od daleko najvećih povjerilaca u “Unisu”, kompanija “Frukta trejd” nije uplatila izlicitirani iznos.

Nakon toga čekalo se na drugu na listi najpovoljnijih ponuda, odnosno da preduzeće “Feromaster” uplati iznos koji je ponudilo. I njemu je rok za uplatu istekao 11. avgusta.

- Nismo uplatili, pa ćemo vidjeti šta će se desiti idući put - kratko je za “Glas” rekao Zoran Knežević, vlasnik firme “Feromaster”.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka, a odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina, čime su posebno nezadovoljni bivši radnici “Unisa” jer smatraju da se pojedinačnom prodajom moglo obezbijediti znatno više novca. U ovoj situaciji, dodaju, i ako imovina bude prodata, za njih neće ostati ni marka.

Akcije u inostranstvu

Prema riječima bivših radnika “Unisa”, to propalo preduzeće vlasnik je akcija i u jednoj litvanskoj firmi, a priča se i o akcijama u Njemačkoj. Bivši radnici tvrde da se sve to pokušava unovčiti, ali nisu uvjereni da će dugovanja “Unisa” prema njima ikada biti namirena. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana