Судбина “Униса” поново у рукама повјерилаца

Милијана Латиновић
Судбина “Униса” поново у рукама повјерилаца

ДЕРВЕНТА - Предузеће “Феромастер” из Дервенте није уплатило 27,15 милиона марака, колико је на лицитацији понудило за имовину фабрике цијеви “Унис” у стечају, тако да ће о даљој судбини овог пропалог предузећа одлучивати Одбор повјерилаца.

Потврдио је то “Гласу Српске” стечајни управник “Униса” Драган Даниловић додавши да је сједница Одбора заказана за 22. август.

- Биће то прва сједница Одбора откако сам преузео дужност стечајног управника. На сједници ће бити ријечи о даљој продаји и новој цијени имовине “Униса” - рекао је Даниловић.

Подсјећања ради, прва продаја имовине “Униса” пропала је јер није било понуда, а потом је друго усмено надметање одржано 6. јуна, када је имовина била понуђена за 13,5 милиона марака и појавила су се четири купца, од којих је најбољу понуду од чак 27,2 милиона марака дала дервентска компанија “Фрукта трејд”.

Иако је важила за најозбиљнијег купца јер је раније откупила и 31 милион марака признатих потраживања компаније “Хета” те тако постала један од далеко највећих повјерилаца у “Унису”, компанија “Фрукта трејд” није уплатила излицитирани износ.

Након тога чекало се на другу на листи најповољнијих понуда, односно да предузеће “Феромастер” уплати износ који је понудило. И њему је рок за уплату истекао 11. августа.

- Нисмо уплатили, па ћемо видјети шта ће се десити идући пут - кратко је за “Глас” рекао Зоран Кнежевић, власник фирме “Феромастер”.

Проблеми у некадашњем привредном гиганту трајали су годинама.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена је на више од 40 милиона марака, а одлучено је да се све продаје као цјелина, чиме су посебно незадовољни бивши радници “Униса” јер сматрају да се појединачном продајом могло обезбиједити знатно више новца. У овој ситуацији, додају, и ако имовина буде продата, за њих неће остати ни марка.

Акције у иностранству

Према ријечима бивших радника “Униса”, то пропало предузеће власник је акција и у једној литванској фирми, а прича се и о акцијама у Њемачкој. Бивши радници тврде да се све то покушава уновчити, али нису увјерени да ће дуговања “Униса” према њима икада бити намирена. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана