Podsticaji razljutili uzgajivače svinja

Anita Janković Rečević
Podsticaji razljutili uzgajivače svinja

BANjALUKA - Poljoprivrednici u Republici Srpskoj dobiće ove godine 108,2 miliona maraka za tekuću proizvodnju i 56,4 miliona za dugoročni razvoj, a skrojeni plan za raspodjelu novca nije po mjeri svih jer uzgajivači svinja tvrde da resorno ministarstvo nije prihvatilo ni dio njihovih prijedloga.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopštilo je juče da je objavljen Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2024. godinu. Novac iz agrarnog budžeta, koji i ove godine iznosi 180 miliona KM, pored tekuće proizvodnje i dugoročnih ulaganja biće raspoređen i na sistemske mjere, za šta će biti izdvojeno 15,3 miliona KM.

Poljoprivrednici mogu računati na podsticajna sredstva koja se odnose na direktnu podršku stočarske proizvodnje, premije za mlijeko, priplodnu stoku, prodato voće i povrće, proizvedeno meso, sjemenski i sadni materijal, regresirani dizel, osiguranje usjeva, ali i razne investicije.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže za “Glas” da će premija za proizvedeno i prodato povrće iznositi 0,20 KM po kilogramu.

- Pored toga imamo podsticaje za nabavku sadnica, postavljanje protivgradnih mreža, te subvencije za ugradnju sistema za navodnjavanje. Dobili smo i oko 100.000 besplatnih sadnica na nivou udruženja, što je dovoljno s obzirom na godišnje potrebe zanavljanja voćnjaka. Sve što smo tražili smo, u suštini, i dobili - rekao je Dojčinović.

Zadovoljni su i povrtari.

- Premija za prodato povrće je do 20 feninga po kilogramu, koliko je iznosila i lani, s tim da smo 2023. godine imali na raspolaganju četiri miliona za te namjene, a ove godine bi trebalo da imamo šest zahvaljujući racionalnoj raspodjeli sredstava koja se odnose na kapitalne investicije. Dok ne bude objavljen taj pravilnik ne znamo i da li ćemo dobiti ta dodatna dva miliona. Značajna stavka je i povećana premija za regresirani dizel sa prošlogodišnjih 0,75 KM po litru na 0,80 maraka - rekao je predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić.

S druge strane, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić kaže za “Glas” da farmerima koje zastupa ne odgovaraju donesena rješenja, navodeći da je kontaktirao sa resornim ministarstvom kako bi iznio primjedbe.

- Sve što je resorni ministar tražio da uradimo, mi smo i uradili, bio je prezadovoljan našim prijedlozima, a na kraju ništa od toga nije primijenjeno. Za nas subvencije znače opstanak - ogorčen je Maljčić.

On navodi da su tražili da se uredi pitanje obilježavanja životinja jer je, kako tvrdi, sadašnji sistem komplikovan i pogodan za zloupotrebe, što se potvrdilo tokom trajanja afričke kuge svinja.

- Kad se ušlo na farme tovljenika, vidjelo se da se brojevi ne podudaraju sa prijavljenim stočnim fondom, da su veterinari izdavali pasoše i zdravstvena uvjerenja fiktivno. Tražili smo i da se ukine premija za nazimice, a poveća za krmače 30 odsto, jer farmeri uzimaju premiju za nazimice, a to su, u stvari, ženke tovljenici - objašnjava Maljčić.

Dodaje da je u pravilnik ugrađeno i da će rasna krmača sa pedigreom biti subvencionisana sa 250, a bez pedigrea sa 150 KM, što je, kaže, besmisleno jer nemamo agenciju koja izdaje potvrde o pedigreu.

Polisa osiguranja

Predstavnici voćara i povrtara izuzetno su zadovoljni što će polisa za osiguranje usjeva ove godine biti subvencionisana u iznosu od 60 odsto, dok je lani to bilo 50 odsto.

- Bez te mjere domaći proizvođači neće moći raditi. To za nas znači opstanak - rekao je Darko Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana