Подстицаји разљутили узгајиваче свиња

Анита Јанковић Речевић
Подстицаји разљутили узгајиваче свиња

БАЊАЛУКА - Пољопривредници у Републици Српској добиће ове године 108,2 милиона марака за текућу производњу и 56,4 милиона за дугорочни развој, а скројени план за расподјелу новца није по мјери свих јер узгајивачи свиња тврде да ресорно министарство није прихватило ни дио њихових приједлога.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС саопштило је јуче да је објављен Правилник о условима и начину остваривања подстицаја за развој пољопривреде и села за 2024. годину. Новац из аграрног буџета, који и ове године износи 180 милиона КМ, поред текуће производње и дугорочних улагања биће распоређен и на системске мјере, за шта ће бити издвојено 15,3 милиона КМ.

Пољопривредници могу рачунати на подстицајна средства која се односе на директну подршку сточарске производње, премије за млијеко, приплодну стоку, продато воће и поврће, произведено месо, сјеменски и садни материјал, регресирани дизел, осигурање усјева, али и разне инвестиције.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже за “Глас” да ће премија за произведено и продато поврће износити 0,20 КМ по килограму.

- Поред тога имамо подстицаје за набавку садница, постављање противградних мрежа, те субвенције за уградњу система за наводњавање. Добили смо и око 100.000 бесплатних садница на нивоу удружења, што је довољно с обзиром на годишње потребе занављања воћњака. Све што смо тражили смо, у суштини, и добили - рекао је Дојчиновић.

Задовољни су и повртари.

- Премија за продато поврће је до 20 фенинга по килограму, колико је износила и лани, с тим да смо 2023. године имали на располагању четири милиона за те намјене, а ове године би требало да имамо шест захваљујући рационалној расподјели средстава која се односе на капиталне инвестиције. Док не буде објављен тај правилник не знамо и да ли ћемо добити та додатна два милиона. Значајна ставка је и повећана премија за регресирани дизел са прошлогодишњих 0,75 КМ по литру на 0,80 марака - рекао је предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић.

С друге стране, предсједник Удружења узгајивача свиња у РС Мишо Маљчић каже за “Глас” да фармерима које заступа не одговарају донесена рјешења, наводећи да је контактирао са ресорним министарством како би изнио примједбе.

- Све што је ресорни министар тражио да урадимо, ми смо и урадили, био је презадовољан нашим приједлозима, а на крају ништа од тога није примијењено. За нас субвенције значе опстанак - огорчен је Маљчић.

Он наводи да су тражили да се уреди питање обиљежавања животиња јер је, како тврди, садашњи систем компликован и погодан за злоупотребе, што се потврдило током трајања афричке куге свиња.

- Кад се ушло на фарме товљеника, видјело се да се бројеви не подударају са пријављеним сточним фондом, да су ветеринари издавали пасоше и здравствена увјерења фиктивно. Тражили смо и да се укине премија за назимице, а повећа за крмаче 30 одсто, јер фармери узимају премију за назимице, а то су, у ствари, женке товљеници - објашњава Маљчић.

Додаје да је у правилник уграђено и да ће расна крмача са педигреом бити субвенционисана са 250, а без педигреа са 150 КМ, што је, каже, бесмислено јер немамо агенцију која издаје потврде о педигреу.

Полиса осигурања

Представници воћара и повртара изузетно су задовољни што ће полиса за осигурање усјева ове године бити субвенционисана у износу од 60 одсто, док је лани то било 50 одсто.

- Без те мјере домаћи произвођачи неће моћи радити. То за нас значи опстанак - рекао је Дарко Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана