Počela trka za hidroelektranu u Milićima

Milijana Latinović
Počela trka za hidroelektranu u Milićima

Banjaluka - Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane “Štedrić 1” u Milićima, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 2,87 miliona maraka.

Kako je navedeno u javnom pozivu, hidroelektrana bi trebalo da bude izgrađena u selu Bašići na rijeci Štedrić, lijevoj pritoci Zelenog Jadra.

Mala hidroelektrana “Štedrić 1” planirana je kao protočno-derivaciona hidroelektrana sa vodozahvatom na koti 797 metara nadmorske visine, cjevovodom dužine oko 3.000 metara i mašinskom zgradom na koti 560 metara nadmorske visine.

U pozivu je navedeno da je ponuđač dužan da uz ponudu dostavi studije opravdanosti dodjele koncesije, sa elementima procjene zaštite životne sredine.

- Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a obavezan uslov za učešće u postupku je uplata depozita u iznosu od 143.590 KM. Ponuđaču koji bude izabran za koncesionara depozit se uračunava u jednokratnu koncesionu naknadu. Koncesiona naknada za korišćenje predmetne koncesije iznosi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije - navedeno je u pozivu.

Procijenjena instalisana snaga male hidroelektrane je 0,85 megavata, a godišnja proizvodnja 3,54 gigavat-časa.

Inicijativu za dodjelu koncesije podnijelo je privredno društvo “Zemiks” iz Srebrenice.

- Podnosiocu inicijative, prilikom vrednovanja ponuda, dodjeljuje se bonus za ponuđeno rješenje do deset odsto bodova po svim kriterijumima - navedeno je u pozivu.

Vlasnik preduzeća “Zemiks” Zekir Salihović kaže za “Glas Srpske” da je preuzeo tendersku dokumentaciju i da će idućih dana dostaviti ponudu resornom ministarstvu.

- Na toj lokaciji smo već izgradili jednu hidroelektranu. Očekivanja su velika i od ovog projekta. Ako sve bude teklo po planu, već iduće jeseni mogli bismo pustiti u rad malu hidroelektranu “Štedrić 1” - rekao je Salihović i dodao da će tokom izgradnje objekta biti angažovan veliki broj radnika i mehanizacija, a da će u samoj hidroelektrani posao dobiti dva ili tri mještanina.

Načelnik Milića Momir Lazarević ističe za “Glas Srpske” da svaka elektrana, ukoliko ne ugrožava prirodnu sredinu, može donijeti samo dobrobit opštini.

- Očekujemo otvaranje novih radnih mjesta i siguran sam da će opština imati korist od ovog postrojenja - rekao je Lazarević.

Javni poziv za dodjelu koncesije objavljen je 27. decembra prošle godine, a rok za dostavljanje ponuda je 30 dana.

Imovinsko-pravni odnosi

U javnom pozivu je navedeno da je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji male hidroelektrane, pristupnih puteva, kao i objekata za prenos električne energije od hidroelektrane do mjesta priključka na elektroenergetsku mrežu, obaveza koncesionara. Za zemljište u privatnom vlasništvu za koje koncesionar nije u mogućnosti da riješi imovinsko-pravne odnose biće sproveden postupak eksproprijacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana