Почела трка за хидроелектрану у Милићима

Милијана Латиновић
Почела трка за хидроелектрану у Милићима

Бањалука - Министарство индустрије, енергетике и рударства РС расписало је јавни позив за додјелу концесије за изградњу и коришћење мале хидроелектране “Штедрић 1” у Милићима, а процијењена вриједност инвестиције износи 2,87 милиона марака.

Како је наведено у јавном позиву, хидроелектрана би требало да буде изграђена у селу Башићи на ријеци Штедрић, лијевој притоци Зеленог Јадра.

Мала хидроелектрана “Штедрић 1” планирана је као проточно-деривациона хидроелектрана са водозахватом на коти 797 метара надморске висине, цјевоводом дужине око 3.000 метара и машинском зградом на коти 560 метара надморске висине.

У позиву је наведено да је понуђач дужан да уз понуду достави студије оправданости додјеле концесије, са елементима процјене заштите животне средине.

- Концесија се додјељује на период од 50 година, а обавезан услов за учешће у поступку је уплата депозита у износу од 143.590 КМ. Понуђачу који буде изабран за концесионара депозит се урачунава у једнократну концесиону накнаду. Концесиона накнада за коришћење предметне концесије износи 0,0055 КМ по произведеном киловат-часу електричне енергије - наведено је у позиву.

Процијењена инсталисана снага мале хидроелектране је 0,85 мегавата, а годишња производња 3,54 гигават-часа.

Иницијативу за додјелу концесије поднијело је привредно друштво “Земикс” из Сребренице.

- Подносиоцу иницијативе, приликом вредновања понуда, додјељује се бонус за понуђено рјешење до десет одсто бодова по свим критеријумима - наведено је у позиву.

Власник предузећа “Земикс” Зекир Салиховић каже за “Глас Српске” да је преузео тендерску документацију и да ће идућих дана доставити понуду ресорном министарству.

- На тој локацији смо већ изградили једну хидроелектрану. Очекивања су велика и од овог пројекта. Ако све буде текло по плану, већ идуће јесени могли бисмо пустити у рад малу хидроелектрану “Штедрић 1” - рекао је Салиховић и додао да ће током изградње објекта бити ангажован велики број радника и механизација, а да ће у самој хидроелектрани посао добити два или три мјештанина.

Начелник Милића Момир Лазаревић истиче за “Глас Српске” да свака електрана, уколико не угрожава природну средину, може донијети само добробит општини.

- Очекујемо отварање нових радних мјеста и сигуран сам да ће општина имати корист од овог постројења - рекао је Лазаревић.

Јавни позив за додјелу концесије објављен је 27. децембра прошле године, а рок за достављање понуда је 30 дана.

Имовинско-правни односи

У јавном позиву је наведено да је рјешавање имовинско-правних односа на локацији мале хидроелектране, приступних путева, као и објеката за пренос електричне енергије од хидроелектране до мјеста прикључка на електроенергетску мрежу, обавеза концесионара. За земљиште у приватном власништву за које концесионар није у могућности да ријеши имовинско-правне односе биће спроведен поступак експропријације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана