Odlazak Nijemaca nije ugasio proizvodnju kornišona

Anita Janković Rečević
Odlazak Nijemaca nije ugasio proizvodnju kornišona

BANjALUKA - Većina nekadašnjih kooperanata njemačke firme “Karl Kine”, koja je prestala sa radom u BiH, i ovog proljeća će nastaviti ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona zahvaljujući domaćim zadrugama koje su preuzele posao i pronašle kupce.

Nakon što je pomenuta njemačka firma krajem prošle godine najavila da obustavlja ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH i gasi proizvodno-poslovni pogon u Kozarskoj Dubici, uslijedila je zabrinutost brojnih poljoprivrednika jer je to značilo da će ostati bez posla i prihoda.

Spas je došao u vidu nekoliko domaćih zadruga koje su proizvođačima ponudile da nastave posao pod istim uslovima.

Novoosnovana poljoprivredna zadruga “Agro VIP” sa sjedištem u Čelincu, čiji su pokretači većinom agronomi koji su radili za njemačku firmu “Karl Kine”, preuzela je 100 kooperanata sa područja Banjaluke, Čelinca, Prnjavora, Laktaša, Gradiške, Novog Grada i Prijedora.

- Naši kooperanti krastavce će zasijati na šest hektara zemljišta i očekujemo da na ljeto uberu između 400 i 500 tona kornišona. Proizvodnja se nastavlja pod istim uslovima koje su imali i ranije, samo je sada organizacija posla na domaćim snagama - rekao je direktor zadruge “Agro VIP” Milanko Bjelobrk.

Nakon povlačenja njemačke firme, kaže Bjelobrk, pojavio se veliki interes proizvođača kornišona za nastavak rada, dok, s druge strane, postoji i velika potražnja na tržištu, zbog čega su odlučili da osnuju zadrugu.

- Ugovorima je definisana otkupna cijena i to za kilogram prve klase dvije marke, druge klase 0,80 i treće 0,20 KM. Proizvođači će dobiti kompletan repromaterijal koji uključuje i sadnice, stručnu podršku agronoma na terenu, siguran i ugovoren otkup, svakodnevni odvoz krastavaca te redovne sedmične isplate. Povrće ćemo plasirati na domaće i inostrano tržište - kazao je Bjelobrk za “Glas”.

Prema njegovim riječima, ostvarili su i saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te će kroz projekat IFAD biti sufinansiran repromaterijal u visini od 40 odsto.

- Sadnja krastavca kreće u maju, a u planu imamo da narednih godina širimo proizvodnju i to ne samo krastavaca nego i drugih poljoprivrednih kultura, kao i plasteničku proizvodnju - dodao je Bjelobrk.

Dio kooperanata preuzela je i zadruga “Agronova” iz Novog Grada.

- Preuzeli smo oko desetak kooperanata koji će krastavac zasijati na jednom hektaru. Iduće sedmice krećemo sa isporukom repromaterijala, a očekujemo oko 50 tona kornišona - kazao je direktor pomenute zadruge Darko Vujanović navodeći da imaju ugovor sa domaćom izvoznom kompanijom koja će kornišone dalje plasirati njemačkoj firmi “Karl Kine”.

Vujanović je istakao da njegova zadruga proizvodi i drugo povrće.

- U toku je berba mladog luka iz plastenika koji plasiramo u domaće trgovačke lance, nismo zadovoljni cijenom, ali tržište tako diktira i šta da radimo. Zasijali smo i krompir, a sadićemo i cveklu i rotkvu. Zadruga obrađuje oko 12 dunuma zemljišta - naveo je Vujanović.

Suša

Darko Vujanović kaže da će ovogodišnji proizvodni ciklus po svemu sudeći proteći u otežanim, sušnim uslovima.

- Snijega nije bilo, zemlja je već sada poprilično suva. Kad još više ugrije, suša će doći do izražaja. Biće nam potrebna velika ulaganja -  kazao je Vujanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana