Одлазак Нијемаца није угасио производњу корнишона

Анита Јанковић Речевић
Одлазак Нијемаца није угасио производњу корнишона

БАЊАЛУКА - Већина некадашњих коопераната њемачке фирме “Карл Кине”, која је престала са радом у БиХ, и овог прољећа ће наставити уговорену производњу краставаца корнишона захваљујући домаћим задругама које су преузеле посао и пронашле купце.

Након што је поменута њемачка фирма крајем прошле године најавила да обуставља уговорену производњу краставаца корнишона у БиХ и гаси производно-пословни погон у Козарској Дубици, услиједила је забринутост бројних пољопривредника јер је то значило да ће остати без посла и прихода.

Спас је дошао у виду неколико домаћих задруга које су произвођачима понудиле да наставе посао под истим условима.

Новооснована пољопривредна задруга “Агро ВИП” са сједиштем у Челинцу, чији су покретачи већином агрономи који су радили за њемачку фирму “Карл Кине”, преузела је 100 коопераната са подручја Бањалуке, Челинца, Прњавора, Лакташа, Градишке, Новог Града и Приједора.

- Наши кооперанти краставце ће засијати на шест хектара земљишта и очекујемо да на љето уберу између 400 и 500 тона корнишона. Производња се наставља под истим условима које су имали и раније, само је сада организација посла на домаћим снагама - рекао је директор задруге “Агро ВИП” Миланко Бјелобрк.

Након повлачења њемачке фирме, каже Бјелобрк, појавио се велики интерес произвођача корнишона за наставак рада, док, с друге стране, постоји и велика потражња на тржишту, због чега су одлучили да оснују задругу.

- Уговорима је дефинисана откупна цијена и то за килограм прве класе двије марке, друге класе 0,80 и треће 0,20 КМ. Произвођачи ће добити комплетан репроматеријал који укључује и саднице, стручну подршку агронома на терену, сигуран и уговорен откуп, свакодневни одвоз краставаца те редовне седмичне исплате. Поврће ћемо пласирати на домаће и инострано тржиште - казао је Бјелобрк за “Глас”.

Према његовим ријечима, остварили су и сарадњу са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, те ће кроз пројекат ИФАД бити суфинансиран репроматеријал у висини од 40 одсто.

- Садња краставца креће у мају, а у плану имамо да наредних година ширимо производњу и то не само краставаца него и других пољопривредних култура, као и пластеничку производњу - додао је Бјелобрк.

Дио коопераната преузела је и задруга “Агронова” из Новог Града.

- Преузели смо око десетак коопераната који ће краставац засијати на једном хектару. Идуће седмице крећемо са испоруком репроматеријала, а очекујемо око 50 тона корнишона - казао је директор поменуте задруге Дарко Вујановић наводећи да имају уговор са домаћом извозном компанијом која ће корнишоне даље пласирати њемачкој фирми “Карл Кине”.

Вујановић је истакао да његова задруга производи и друго поврће.

- У току је берба младог лука из пластеника који пласирамо у домаће трговачке ланце, нисмо задовољни цијеном, али тржиште тако диктира и шта да радимо. Засијали смо и кромпир, а садићемо и цвеклу и роткву. Задруга обрађује око 12 дунума земљишта - навео је Вујановић.

Суша

Дарко Вујановић каже да ће овогодишњи производни циклус по свему судећи протећи у отежаним, сушним условима.

- Снијега није било, земља је већ сада поприлично сува. Кад још више угрије, суша ће доћи до изражаја. Биће нам потребна велика улагања -  казао је Вујановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана