Obveznice napunile lokalne kase

Milijana Latinović
Obveznice napunile lokalne kase

BANjALUKA - Emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi lani su se za ukupno 6,7 miliona maraka zadužile tri opštine u Srpskoj koje su na ovaj način došle do neophodnog novca za infrastrukturne projekte i izmirenje starih dugova.

Prema podacima Banjalučke berze, u 2020. godini na berzu su uvršćene tri emisije municipalnih obveznica i to Modriče, Šekovića i Foče.

- Modriča je u javnoj emisiji zbog veće potražnje za obveznicama ostvarila premiju u iznosu od 204.000 maraka, odnosno obveznice su emitovane po nižoj efektivnoj kamatnoj stopi 2,77 odsto u odnosu na kuponsku kamatnu stopu koja iznosi 3,8 odsto, čime je direktno ostvarena jedna od prednosti zaduživanja putem obveznica, a to je niža cijena duga - pojasnili su iz Banjalučke berze.

Najveću vrijednost emisije obveznica, četiri miliona KM, ostvarila je Modriča, koja se zadužila na deset godina, dok će  Foča dug od 1,5 miliona maraka otplaćivati devet godina, a Šekovići će 1,2 miliona KM vraćati 15 godina.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić rekao je za “Glas Srpske” da obveznice lokalnih zajednica uglavnom otkupljuju Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, osiguravajuća društva ili banke.

- Lokalne zajednice uglavnom se zadužuju na berzi onda kada im je potreban novac za refinansiranje postojećih kredita i finansiranje značajnih kapitalnih projekata - rekao je Ćosić.

Dodao je da mu se čini da opštine ipak nedovoljno posežu za ovim oblikom kreditiranja, jer im se možda čini jednostavnijim klasično kreditno zaduženje u banci.

- Zaduženje na berzi je veoma povoljno i predstavlja ozbiljan potencijal, pogotovo ako uspijemo akumulirati štednju stanovništva u tom pogledu, jer možda će se u dogledno vrijeme pojaviti lokalna zajednica čiji će stanovnici svoju štednju plasirati u municipalne obveznice i time pokazati da može biti veliki broj vlasnika obveznica, koji će kasnije njima trgovati na berzi - rekao je Ćosić. Dodao je da su obveznice veoma važne u jačanju tržišta kapitala.

Investitor

Penzijski rezervni fond (PREF) je od osnivanja jedan od najvećih pojedinačnih institucionalnih investitora na Banjalučkoj berzi. Uglavnom ulaže u obveznice Republike Srpske, obveznice emitovane po osnovu duga za ratnu štetu i staru deviznu štednju, te municipalne obveznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana