Обвезнице напуниле локалне касе

Милијана Латиновић
Обвезнице напуниле локалне касе

БАЊАЛУКА - Емисијом обвезница на Бањалучкој берзи лани су се за укупно 6,7 милиона марака задужиле три општине у Српској које су на овај начин дошле до неопходног новца за инфраструктурне пројекте и измирење старих дугова.

Према подацима Бањалучке берзе, у 2020. години на берзу су увршћене три емисије муниципалних обвезница и то Модриче, Шековића и Фоче.

- Модрича је у јавној емисији због веће потражње за обвезницама остварила премију у износу од 204.000 марака, односно обвезнице су емитоване по нижој ефективној каматној стопи 2,77 одсто у односу на купонску каматну стопу која износи 3,8 одсто, чиме је директно остварена једна од предности задуживања путем обвезница, а то је нижа цијена дуга - појаснили су из Бањалучке берзе.

Највећу вриједност емисије обвезница, четири милиона КМ, остварила је Модрича, која се задужила на десет година, док ће  Фоча дуг од 1,5 милиона марака отплаћивати девет година, а Шековићи ће 1,2 милиона КМ враћати 15 година.

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић рекао је за “Глас Српске” да обвезнице локалних заједница углавном откупљују Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС, осигуравајућа друштва или банке.

- Локалне заједнице углавном се задужују на берзи онда када им је потребан новац за рефинансирање постојећих кредита и финансирање значајних капиталних пројеката - рекао је Ћосић.

Додао је да му се чини да општине ипак недовољно посежу за овим обликом кредитирања, јер им се можда чини једноставнијим класично кредитно задужење у банци.

- Задужење на берзи је веома повољно и представља озбиљан потенцијал, поготово ако успијемо акумулирати штедњу становништва у том погледу, јер можда ће се у догледно вријеме појавити локална заједница чији ће становници своју штедњу пласирати у муниципалне обвезнице и тиме показати да може бити велики број власника обвезница, који ће касније њима трговати на берзи - рекао је Ћосић. Додао је да су обвезнице веома важне у јачању тржишта капитала.

Инвеститор

Пензијски резервни фонд (ПРЕФ) је од оснивања један од највећих појединачних институционалних инвеститора на Бањалучкој берзи. Углавном улаже у обвезнице Републике Српске, обвезнице емитоване по основу дуга за ратну штету и стару девизну штедњу, те муниципалне обвезнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана