Obeshrabrujući rezultati tekstilne i kožarske industrije BiH: Prvi pad u deceniji

Milijana Latinović
Obeshrabrujući rezultati tekstilne i kožarske industrije BiH: Prvi pad u deceniji

BANjALUKA - Tekstilna i kožarska industrija u BiH za devet mjeseci prošle godine zabilježila je pad i izvoza i uvoza, prvi put za deset godina, a zbog problema izazvanih pandemijom virusa korona mnoge kompanije iz ovog sektora preorijentisale su proizvodnju i umjesto obuće i odjeće proizvodile zaštitne maske, kombinezone i vizire.

Pokazuju to najnoviji podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojima je plasman tekstilnih i kožarskih proizvoda od januara do kraja septembra prošle godine pao za 16,38 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, dok je uvoz tih proizvoda pao za 14,11 odsto u odnosu na isti uporedni period.

- Dominantno mjesto u proizvodnji domaćih kompanija zauzima unutrašnja dorada i obrada, odnosno lon poslovi, a najveći dio sirovine uvozi se iz Evrope, te sa Istoka i iz Azije - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori i dodali da je pokrivenost uvoza izvozom u navedenom periodu iznosila 80,54 odsto. U komori pojašnjavaju da pokrivenost koja je veća u odnosu na isti period 2019. godine treba pripisati velikom smanjenju uvoza sirovina i gotovih proizvoda zbog problema izazvanih koronom i mjera koje su pojedine zemlje uvodile s ciljem sprečavanja širenja virusa.

Prema analizi Spoljnotrgovinske komore BiH obuća je bila dominantan proizvod u robnoj razmjeni tekstilne i kožarske industrije.

Privrednici ističu da nema nijedne kompanije iz ovog sektora koja nije osjetila poteškoće u poslovanju izazvane pandemijom.

- Mnoge firme su imale veliki broj radnika u izolaciji i bile prinuđene da obustave proizvodnju. Došlo je do otkazivanja ranije sklopljenih ugovora, a i do repromaterijala se veoma teško dolazilo. Nažalost, zbog svega toga i pojedini radnici su postali višak. I dalje je sve neizvjesno i ne znamo šta nas čeka, bar kada je riječ o proizvodnji obuće - rekao je predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević.

Pazurević, koji je vlasnik i direktor derventske Fabrike obuće “Sanino”, ističe da i uz ogromne gubitke redovno izmiruju sve obaveze i prema radnicima i prema Republici.

- U prošloj godini izvezli smo 250.000 pari obuće manje u odnosu na 2019. godinu, a po osnovu izvoza prihod je manji za 4,2 miliona maraka - rekao je Pazurević.

Zamjenik direktora preduzeća “Smart tekstil” Aleksa Gudalo rekao je za “Glas Srpske” da su uprkos poteškoćama godinu završili u plusu pa čak otvorili i novi pogon i zaposlili još radnika.

- S obzirom na to da je naša matična firma u Sloveniji, oni su nam obezbjeđivali sve i iako je ukupan obim proizvodnje bio nešto manji, gubitaka nije bilo. Otvorili smo pogon u Novom Gradu, tako da sad ukupno u BiH imamo 120 radnika u dva pogona - rekao je Gudalo izrazivši nadu da će ova godina biti bolja i da će posla biti dovoljno.

Zemlje

U Spoljnotrgovinskoj komori su naveli da su najznačajnije zemlje partneri BiH u uvozu proizvoda iz tekstilne i kožarske industrije bile Italija, Njemačka i Turska. Najviše robe iz domaćih pogona plasirano je u Italiju, Njemačku i Hrvatsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana