Обесхрабрујући резултати текстилне и кожарске индустрије БиХ: Први пад у деценији

Милијана Латиновић
Обесхрабрујући резултати текстилне и кожарске индустрије БиХ: Први пад у деценији

БАЊАЛУКА - Текстилна и кожарска индустрија у БиХ за девет мјесеци прошле године забиљежила је пад и извоза и увоза, први пут за десет година, а због проблема изазваних пандемијом вируса корона многе компаније из овог сектора преоријентисале су производњу и умјесто обуће и одјеће производиле заштитне маске, комбинезоне и визире.

Показују то најновији подаци Спољнотрговинске коморе БиХ, према којима је пласман текстилних и кожарских производа од јануара до краја септембра прошле године пао за 16,38 одсто у односу на исти период 2019. године, док је увоз тих производа пао за 14,11 одсто у односу на исти упоредни период.

- Доминантно мјесто у производњи домаћих компанија заузима унутрашња дорада и обрада, односно лон послови, а највећи дио сировине увози се из Европе, те са Истока и из Азије - навели су у Спољнотрговинској комори и додали да је покривеност увоза извозом у наведеном периоду износила 80,54 одсто. У комори појашњавају да покривеност која је већа у односу на исти период 2019. године треба приписати великом смањењу увоза сировина и готових производа због проблема изазваних короном и мјера које су поједине земље уводиле с циљем спречавања ширења вируса.

Према анализи Спољнотрговинске коморе БиХ обућа је била доминантан производ у робној размјени текстилне и кожарске индустрије.

Привредници истичу да нема ниједне компаније из овог сектора која није осјетила потешкоће у пословању изазване пандемијом.

- Многе фирме су имале велики број радника у изолацији и биле принуђене да обуставе производњу. Дошло је до отказивања раније склопљених уговора, а и до репроматеријала се веома тешко долазило. Нажалост, због свега тога и поједини радници су постали вишак. И даље је све неизвјесно и не знамо шта нас чека, бар када је ријеч о производњи обуће - рекао је предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић.

Пазуревић, који је власник и директор дервентске Фабрике обуће “Санино”, истиче да и уз огромне губитке редовно измирују све обавезе и према радницима и према Републици.

- У прошлој години извезли смо 250.000 пари обуће мање у односу на 2019. годину, а по основу извоза приход је мањи за 4,2 милиона марака - рекао је Пазуревић.

Замјеник директора предузећа “Смарт текстил” Алекса Гудало рекао је за “Глас Српске” да су упркос потешкоћама годину завршили у плусу па чак отворили и нови погон и запослили још радника.

- С обзиром на то да је наша матична фирма у Словенији, они су нам обезбјеђивали све и иако је укупан обим производње био нешто мањи, губитака није било. Отворили смо погон у Новом Граду, тако да сад укупно у БиХ имамо 120 радника у два погона - рекао је Гудало изразивши наду да ће ова година бити боља и да ће посла бити довољно.

Земље

У Спољнотрговинској комори су навели да су најзначајније земље партнери БиХ у увозу производа из текстилне и кожарске индустрије биле Италија, Њемачка и Турска. Највише робе из домаћих погона пласирано је у Италију, Њемачку и Хрватску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана