M:tel lider telekomunikacione industrije po isplati dividende

m:tel
M:tel lider telekomunikacione industrije po isplati dividende

Sa 50% isplate neto dobiti svojim akcionarima, M:tel drži lidersku poziciju među evropskim telekom operaterima kada je riječ o isplati dividende. Iako je odluka ove kompanije da za 2022. godinu ne isplati dividendu u stoprocentnom iznosu uticala na vrijednost akcija na Banjalučkoj berzi, ekonomski stručnjaci i danas je ocijenjuju kao poslovno jedino ispravnom.

 

Podsjećanja radi, M:tel je godinama isplaćivao kompletnu dobit svojim akcionarima što je, prema mišljenju ekonomista, bila jedinstvena praksa. Prema javno dostupnim podacima, prosječan racio isplate dividende u telekomunikacionoj industriji za 2022. godinu iznosio je 39%, po čemu je M:tel i dalje kompanija koja isplaćuje najveću dividendu svojim akcionarima.

Iako finansijski izvještaji za 2023. godinu nisu kompletirani, M:tel je u prvih devet mjeseci prošle godine bilježio stabilan rast neto dobiti od 15%. Iz ove kompanije su krajem godine saopštili da je 2023. po svim pokazateljima rekordna što je, kako kažu, potvrda ispravnosti odluke da se dio dobiti investira u kompaniju i njenu finansijsku konsolidaciju.

Prema objavljenim analizama udruženja ekonomista „Bankarstvo-Intelidžens-Finansije-Ekonomija“, EBITDA marža M:tel-a je i u 2022. godini bila gotovo 50% dok telekom operateri poput Telekom Austria, Deutsche Telekoma ili nekih drugih regionalnih kompanija imaju zaradu, iskazanu na ovaj način, ispod 40%. Ovo bi, prema analizama ekonomista, trebalo da osigura prednost M:tel-a u vrednovanju akcija i njihovoj tražnji, ali i potvrdi značajno veću sposobnost zarađivanja novca, mjereno sa EBITDA maržom, nego u ostalim telekom operaterima.

Osim rasta dobiti, M:tel je u prošloj godini prodajom antenski stupova povećao likvidnost kompanije dok budući rast troškova po osnovu iznajmljivanja infrastrukture neće narušiti njegovu profitabilnost. Nastavkom politike akvizicija, odnosno kupovinom kompanije Trion Tel, M:tel je učvrstio svoju poziciju i kupio aktivu koja će doprinijeti rastu profitabilnosti.

Ekonomski stručnjaci smatraju da cijena akcija nije pokazatelj stvarnog poslovanja kompanije zbog nerazvijenosti Banjalučke berze i relativno malih trgovanja, a da dobit, broj korisnika i nove akvizicije pokazuju da je M:tel u ozbiljnom usponu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana