M:tel лидер телекомуникационе индустрије по исплати дивиденде

m:tel
M:tel лидер телекомуникационе индустрије по исплати дивиденде

Са 50% исплате нето добити својим акционарима, M:tel држи лидерску позицију међу европским телеком оператерима када је ријеч о исплати дивиденде. Иако је одлука ове компаније да за 2022. годину не исплати дивиденду у стопроцентном износу утицала на вриједност акција на Бањалучкој берзи, економски стручњаци и данас је оцијењују као пословно једино исправном.

 

Подсјећања ради, M:tel је годинама исплаћивао комплетну добит својим акционарима што је, према мишљењу економиста, била јединствена пракса. Према јавно доступним подацима, просјечан рацио исплате дивиденде у телекомуникационој индустрији за 2022. годину износио је 39%, по чему је M:tel и даље компанија која исплаћује највећу дивиденду својим акционарима.

Иако финансијски извјештаји за 2023. годину нису комплетирани, M:tel је у првих девет мјесеци прошле године биљежио стабилан раст нето добити од 15%. Из ове компаније су крајем године саопштили да је 2023. по свим показатељима рекордна што је, како кажу, потврда исправности одлуке да се дио добити инвестира у компанију и њену финансијску консолидацију.

Према објављеним анализама удружења економиста „Банкарство-Интелиџенс-Финансије-Економија“, ЕБИТДА маржа M:tel-а је и у 2022. години била готово 50% док телеком оператери попут Telekom Austria, Deutsche Telekomа или неких других регионалних компанија имају зараду, исказану на овај начин, испод 40%. Ово би, према анализама економиста, требало да осигура предност M:tel-а у вредновању акција и њиховој тражњи, али и потврди значајно већу способност зарађивања новца, мјерено са ЕБИТДА маржом, него у осталим телеком оператерима.

Осим раста добити, M:tel је у прошлој години продајом антенски ступова повећао ликвидност компаније док будући раст трошкова по основу изнајмљивања инфраструктуре неће нарушити његову профитабилност. Наставком политике аквизиција, односно куповином компаније Трион Тел, M:tel је учврстио своју позицију и купио активу која ће допринијети расту профитабилности.

Економски стручњаци сматрају да цијена акција није показатељ стварног пословања компаније због неразвијености Бањалучке берзе и релативно малих трговања, а да добит, број корисника и нове аквизиције показују да је M:tel у озбиљном успону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана