Kriza stala na put uvoznim slatkišima

Danijela Bajić
Kriza stala na put uvoznim slatkišima

BANjALUKA - Da je kriza umiješala prste i u prodaju slatkiša pokazuje podatak da je lani u odnosu na godinu ranije na domaće tržište stiglo 1,8 miliona kilograma manje kakaoa i proizvoda u kojima je ta sirovina neizostavan sastojak.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, tokom prošle godine uvezeno je 21,5 miliona kilograma ovih proizvoda, teških 199,69 miliona KM.

Godinu ranije, na tržište BiH, kakaoa i njegovih prerađevina stiglo je 23,3 miliona kilograma za šta je izdvojeno 195,4 miliona maraka.

Podaci UIO BiH govore da je, kad je u pitanju izvoz, na inostrano tržište lani plasirano 3,27 miliona kilograma “slatke” robe vrijedne 21,68 miliona maraka, dok je 2021. godine izvezeno 4,45 miliona kilograma, što je koštalo 22,9 miliona KM.

Prema riječima izvršne direktorice za proizvodnju u trebinjskoj prehrambenoj industriji “Svislajon-Takovo” Vesne Vujović Curać, zbog promjena cijena sirovine i ostalih inputa tokom prošle godine zabilježen je naturalan pad na svim tržištima.

- Nadam se da ćemo se u narednom periodu vratiti trendu proizvodnje i prodaje koji smo imali prethodnih godina, uzimajući u obzir da smo nedavno uspostavili saradnju s Ruskom Federacijom, gdje će naši proizvodi biti na policama njihovog lanca trgovina, u sklopu kojeg radi više od 17.000 objekata - kazala je Vujović Curać.

Dodala je da svoje proizvode izvoze u sve zemlje Evropske unije, zatim na tržište Libije, kao i na mnoga druga mjesta u svijetu.  

S druge strane, fabrika keksa “Mira” Prijedor je u proteklom periodu, uprkos krizi, zabilježila blagi rast u prodaji svojih proizvoda.

Referent prodaje u ovoj prijedorskoj fabrici Igor Mandić kazao je za “Glas” da je lani potražnja za njihovim proizvodima bila veća u odnosu na godinu ranije te da očekuju da se taj trend nastavi i ove godine.

- Proizvodnja, koja svakodnevno radi, prati potražnju. Naši proizvodi, pored domaćeg i regionalnog tržišta, mogu se naći u Americi, Australiji, Novom Zelandu, zapadnoj Evropi te Saudijske Arabije. “Mirini” slatkiši se takoreći izvoze u cijeli svijet - istakao je Mandić.

Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije RS Dragan Šepa za “Glas Srpske” ističe da je kriza svakako uticala na potražnju, a samim tim i na proizvodnju slatkiša jer osim što je, usljed raznih poskupljenja, oslabila moć potrošača istovremeno je skočila i cijena materijala koje koriste proizvođači u konditorskoj industriji.

- Međutim, proizvođači poput fabrike “Mira” Prijedor uspješno se hvataju u koštac sa izazovima koje nameću dešavanja u svijetu - kazao je Šepa.  Dodao je da je dugogodišnji kvalitet domaćih proizvoda, uprkos svim nedaćama, obezbijedio mjesto domaćim slatkišima na policama u Srpskoj, ali i šire.

Ovogodišnji plasman

Podaci UIO BiH govore da je tokom januara i februara ove godine na domaće tržište stiglo oko tri miliona kilograma kakaoa i njegovih proizvoda u vrijednosti od 31,11 miliona KM.

Istovremeno, BiH je izvezla 422.646 kilograma ovih proizvoda, vrijednih više od tri miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana