Криза стала на пут увозним слаткишима

Данијела Бајић
Криза стала на пут увозним слаткишима

БАЊАЛУКА - Да је криза умијешала прсте и у продају слаткиша показује податак да је лани у односу на годину раније на домаће тржиште стигло 1,8 милиона килограма мање какаоа и производа у којима је та сировина неизоставан састојак.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, током прошле године увезено је 21,5 милиона килограма ових производа, тешких 199,69 милиона КМ.

Годину раније, на тржиште БиХ, какаоа и његових прерађевина стигло је 23,3 милиона килограма за шта је издвојено 195,4 милиона марака.

Подаци УИО БиХ говоре да је, кад је у питању извоз, на инострано тржиште лани пласирано 3,27 милиона килограма “слатке” робе вриједне 21,68 милиона марака, док је 2021. године извезено 4,45 милиона килограма, што је коштало 22,9 милиона КМ.

Према ријечима извршне директорице за производњу у требињској прехрамбеној индустрији “Свислајон-Таково” Весне Вујовић Цураћ, због промјена цијена сировине и осталих инпута током прошле године забиљежен је натуралан пад на свим тржиштима.

- Надам се да ћемо се у наредном периоду вратити тренду производње и продаје који смо имали претходних година, узимајући у обзир да смо недавно успоставили сарадњу с Руском Федерацијом, гдје ће наши производи бити на полицама њиховог ланца трговина, у склопу којег ради више од 17.000 објеката - казала је Вујовић Цураћ.

Додала је да своје производе извозе у све земље Европске уније, затим на тржиште Либије, као и на многа друга мјеста у свијету.  

С друге стране, фабрика кекса “Мира” Приједор је у протеклом периоду, упркос кризи, забиљежила благи раст у продаји својих производа.

Референт продаје у овој приједорској фабрици Игор Мандић казао је за “Глас” да је лани потражња за њиховим производима била већа у односу на годину раније те да очекују да се тај тренд настави и ове године.

- Производња, која свакодневно ради, прати потражњу. Наши производи, поред домаћег и регионалног тржишта, могу се наћи у Америци, Аустралији, Новом Зеланду, западној Европи те Саудијске Арабије. “Мирини” слаткиши се такорећи извозе у цијели свијет - истакао је Мандић.

Секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Драган Шепа за “Глас Српске” истиче да је криза свакако утицала на потражњу, а самим тим и на производњу слаткиша јер осим што је, усљед разних поскупљења, ослабила моћ потрошача истовремено је скочила и цијена материјала које користе произвођачи у кондиторској индустрији.

- Међутим, произвођачи попут фабрике “Мира” Приједор успјешно се хватају у коштац са изазовима које намећу дешавања у свијету - казао је Шепа.  Додао је да је дугогодишњи квалитет домаћих производа, упркос свим недаћама, обезбиједио мјесто домаћим слаткишима на полицама у Српској, али и шире.

Овогодишњи пласман

Подаци УИО БиХ говоре да је током јануара и фебруара ове године на домаће тржиште стигло око три милиона килограма какаоа и његових производа у вриједности од 31,11 милиона КМ.

Истовремено, БиХ је извезла 422.646 килограма ових производа, вриједних више од три милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана