Jednostavnija kupovina sa novčanikom u telefonu

Anita Janković Rečević
Jednostavnija kupovina sa novčanikom u telefonu

BANjALUKA - Elektronski novac, koji će u Srpskoj uskoro biti uveden u zakonske okvire, omogućava građanima jednostavnije plaćanje robe i usluga, kako u prodavnicama tako i na internetu, u svakom trenutku i sa bilo koje lokacije.

Naime Vlada Republike Srpske utvrdila je juče prijedlog zakona o elektronskom novcu, kojim se stvaraju pravni uslovi za razvoj tržišta elektronskog novca. Takođe ovim prijedlogom se postavljaju sigurne osnove za korišćenje digitalnog oblika novca, ne samo u svakodnevnom načinu života građana, već i za efikasnije i ekonomičnije poslovanje privrednih subjekata.

- Prijedlogom ovog zakona propisuju se izdavaoci elektronskog novca, uslovi za osnivanje, poslovanje i prestanak rada društva za izdavanje elektronskog novca - saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.
Stručnjaci pojašnjavaju da je elektronski novac u suštini zamjena gotovog novca koji se drži na virtuelnim računima, odnosno u digitalnom novčaniku. Da bi uopšte imali elektronski novac, građani moraju prethodno da uplate novčana sredstava onome ko izdaje digitalni novac.

U Republici Srpskoj elektronski novac već godinu i po dana izdaje banjalučka kompanija “Digital Money Transfer”, a zamjenu je, između ostalog, moguće obaviti na kioscima uz prethodno posjedovanje mobilne aplikacije “Lova” koju je razvila ova firma.

- Prebacivanje gotovog novca na aplikaciju, odnosno digitalni novčanik je poprilično jednostavno. Dovoljno je da klijent dođe na kiosk i kaže da želi dopuniti određeni iznos na svoj digitalni račun za koji posjeduje ID broj. Isto kao kod dopunjavanja pripejd račun za telefon. Građani novac u digitalni novčanik mogu prebaciti i sa svog bankovnog računa, putem “pejpala” - rekao je direktor kompanije “Dig Digital Money Transfer” Boris Majstorović.

On je istakao da je svakim danom sve više građana zainteresovano za elektronski novac te da su za godinu i po dana poslovanja sklopili više od 150 ugovora sa trgovcima.

- Ima tu trgovina IT opreme, frizerskih i kozmetičkih salona i mnogih drugih djelatnosti. Trgovačkih lanaca, nažalost za sada nema, iako su neki bili zainteresovani. Nakon usvajanja zakona to će se sigurno promijeniti - navodi Majstorović, koji se nada da će se u doglednoj budućnosti izmijeniti i Zakon o radu da bi i plate radnika mogle biti isplaćivane na digitalni novčanik, koji je identičan tekućem računu u banci.

Navodi da digitalni novčanik omogućava jednostavniji način plaćanja na internetu te brži prenos novca.

- Sada, recimo, ako se petkom poslije 15 časova u banci pusti nekom uplata, taj novac će mu leći na račun tek u ponedjeljak iza devet časova. Kod elektronskog novca prenos se vrši u istom momentu. S druge strane, za mikropreduzeća puno je jeftinije kada primaju elektronski novac, jer im za plaćanje debitnim karticama banke naplaćuju proviziju od tri do pet odsto, a kod elektronskog novca te naknade su duplo niže, kao i za međunarodne transakcije. Plus je praktičnije, budući da svi nosimo telefon sa sobom - naglasio je Majstorović.

Podsticanje privrede

Vlada RS juče je dala, između ostalog, saglasnost Ministarstvu energetike i rudarstva na utrošak dva miliona KM, a novac je namijenjen za podsticaje privrednih društava.

- Time žele dodatno unaprijediti poslovne procese, efikasnost poslovanja i konkurentnost privrednih društava, povećati broj radnika, stvoriti dodatne vrijednosti kod gotovih proizvoda i u proizvodnji baziranoj na inovacijama. Podsticaji će privrednicima biti dodijeljeni na osnovu javnog poziva - navedeno je u saopštenju Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana