Једноставнија куповина са новчаником у телефону

Анита Јанковић Речевић
Једноставнија куповина са новчаником у телефону

БАЊАЛУКА - Електронски новац, који ће у Српској ускоро бити уведен у законске оквире, омогућава грађанима једноставније плаћање робе и услуга, како у продавницама тако и на интернету, у сваком тренутку и са било које локације.

Наиме Влада Републике Српске утврдила је јуче приједлог закона о електронском новцу, којим се стварају правни услови за развој тржишта електронског новца. Такође овим приједлогом се постављају сигурне основе за коришћење дигиталног облика новца, не само у свакодневном начину живота грађана, већ и за ефикасније и економичније пословање привредних субјеката.

- Приједлогом овог закона прописују се издаваоци електронског новца, услови за оснивање, пословање и престанак рада друштва за издавање електронског новца - саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.
Стручњаци појашњавају да је електронски новац у суштини замјена готовог новца који се држи на виртуелним рачунима, односно у дигиталном новчанику. Да би уопште имали електронски новац, грађани морају претходно да уплате новчана средстава ономе ко издаје дигитални новац.

У Републици Српској електронски новац већ годину и по дана издаје бањалучка компанија “Digital Money Transfer”, а замјену је, између осталог, могуће обавити на киосцима уз претходно посједовање мобилне апликације “Лова” коју је развила ова фирма.

- Пребацивање готовог новца на апликацију, односно дигитални новчаник је поприлично једноставно. Довољно је да клијент дође на киоск и каже да жели допунити одређени износ на свој дигитални рачун за који посједује ID број. Исто као код допуњавања припејд рачун за телефон. Грађани новац у дигитални новчаник могу пребацити и са свог банковног рачуна, путем “пејпала” - рекао је директор компаније “Диг Digital Money Transfer” Борис Мајсторовић.

Он је истакао да је сваким даном све више грађана заинтересовано за електронски новац те да су за годину и по дана пословања склопили више од 150 уговора са трговцима.

- Има ту трговина IT опреме, фризерских и козметичких салона и многих других дјелатности. Трговачких ланаца, нажалост за сада нема, иако су неки били заинтересовани. Након усвајања закона то ће се сигурно промијенити - наводи Мајсторовић, који се нада да ће се у догледној будућности измијенити и Закон о раду да би и плате радника могле бити исплаћиване на дигитални новчаник, који је идентичан текућем рачуну у банци.

Наводи да дигитални новчаник омогућава једноставнији начин плаћања на интернету те бржи пренос новца.

- Сада, рецимо, ако се петком послије 15 часова у банци пусти неком уплата, тај новац ће му лећи на рачун тек у понедјељак иза девет часова. Код електронског новца пренос се врши у истом моменту. С друге стране, за микропредузећа пуно је јефтиније када примају електронски новац, јер им за плаћање дебитним картицама банке наплаћују провизију од три до пет одсто, а код електронског новца те накнаде су дупло ниже, као и за међународне трансакције. Плус је практичније, будући да сви носимо телефон са собом - нагласио је Мајсторовић.

Подстицање привреде

Влада РС јуче је дала, између осталог, сагласност Министарству енергетике и рударства на утрошак два милиона КМ, а новац је намијењен за подстицаје привредних друштава.

- Тиме желе додатно унаприједити пословне процесе, ефикасност пословања и конкурентност привредних друштава, повећати број радника, створити додатне вриједности код готових производа и у производњи базираној на иновацијама. Подстицаји ће привредницима бити додијељени на основу јавног позива - наведено је у саопштењу Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана