Građani poslali 2,6 miliona računa

Anita Janković-Rečević
Građani poslali 2,6 miliona računa

Banjaluka - U trku za četiri stana u Banjaluci, koja se dodjeljuju u nagradnoj igri “Deset računa izbroji i stan osvoji” krenuli su brojni građani RS i BiH, koji su za mjesec poslali 261.712 koverata u koje su spakovali više od 2,6 miliona fiskalnih računa i slipova.

Do izvlačenja prvog stana u ovoj veoma popularnoj nagradnoj igri koju organizuje Ministarstvo finansija i RS i Udruženje ekonomista RS “SWOT” ostalo je više od mjesec, ali to ne sprečava građane da svakodnevno hrle u poslovnice “Pošta Srpske” i predaju koverte.

Prvo izvlačenje u ovoj nagradnoj igri, koja je počela 15. jula i trajaće do 13. oktobra, planirano je 22. septembra. Dobitnik drugog stana biće poznat 29. septembra, trećeg 6. oktobra, a četvrtog 13. oktobra.

Član radne grupe za organizaciju nagradne igre Rade Šegrt kaže da dnevno u prosjeku pristigne 20.000 koverata u poslovnice “Pošta Srpske”, te da su organizatori zadovoljni interesovanjem građana, koje je iz dana u dan sve veće. 

- Očekujemo da najveća navala bude u septembru, nakon završetka godišnjih odmora. Ako se zadrži sadašnji trend pristizanja koverata do posljednjeg izvlačenja trebalo bi biti oko milion koverata, što je odličan rezultat ako se uzme broj stanovnika u RS kao i činjenica da prvi put organizujemo nagradu igru - rekao je Šegrt i dodao da će sve koverte koje pristignu učestvovati u sva četiri izvlačenja.

On je istakao da u svakodnevnoj komunikaciji saznaje da građani uzimaju fiskalne račune mnogo više u odnosu na prethodni period, čak i insistiraju kod trgovaca da dobiju račun.

- Važno je da ljudi i nakon završetka nagradne igre zadrže naviku uzimanja i traženja računa - naveo je Šegrt. 

Banjalučanka Marija L., koja je do sada poslala 30 koverata sa računima, ističe da je ideja za organizovanje nagrade igre odlična, jer osim što će smanjiti sivu ekonomiju, dugoročno će usrećiti četiri porodice. 

- Ko ne igra, ne može ni da dobije. Fond nagrada koji obuhvata četiri stana i brojne vaučere je sjajan. Ispisaću podatke na još deset koverata koje planiram poslati iduće sedmice i nestrpljivo iščekujem izvlačenje - rekla je ona.

Pravo učešća u nagradnoj igri imaju svi građani sa prebivalištem u BiH koji sakupe i pošalju deset fiskalnih računa ili slipova izdatih na teritoriji Srpske. Računi i slipovi ne smiju biti stariji od 1. juna, a na kovertama je dovoljno napisati naznaku “Deset računa izbroji i stan osvoji”, te lične podatke učesnika koji podrazumijevaju ime, prezime, adresu prebivališta ili boravišta, te kontakt telefon.

S ciljem što boljeg približavanja građanima nagradne igre organizatori su pokrenuli i sajt “www.10racuna.com” gdje svi zainteresovani mogu pratiti dinamiku pristizanja koverta, ali i saznati sve o pravilima igre.

 Anketa

Rade Šegrt kaže da je Udruženje ekonomista RS “SWOT” prije samog početka nagrade igra sprovelo kontrolnu anketu na prostoru cijele Republike s ciljem prikupljanja podataka o navikama građana u vezi sa uzimanjem fiskalnih računa.

- Istu anketu planiramo sprovesti nakon završetka nagrade igre kako bi  uporedili podatke i vidjeli kakav je efekat imala - rekao je Šegrt.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana