Грађани послали 2,6 милиона рачуна

Анита Јанковић-Речевић
Грађани послали 2,6 милиона рачуна

Бањалука - У трку за четири стана у Бањалуци, која се додјељују у наградној игри “Десет рачуна изброји и стан освоји” кренули су бројни грађани РС и БиХ, који су за мјесец послали 261.712 коверата у које су спаковали више од 2,6 милиона фискалних рачуна и слипова.

До извлачења првог стана у овој веома популарној наградној игри коју организује Министарство финансија и РС и Удружење економиста РС “SWOT” остало је више од мјесец, али то не спречава грађане да свакодневно хрле у пословнице “Пошта Српске” и предају коверте.

Прво извлачење у овој наградној игри, која је почела 15. јула и трајаће до 13. октобра, планирано је 22. септембра. Добитник другог стана биће познат 29. септембра, трећег 6. октобра, а четвртог 13. октобра.

Члан радне групе за организацију наградне игре Раде Шегрт каже да дневно у просјеку пристигне 20.000 коверата у пословнице “Пошта Српске”, те да су организатори задовољни интересовањем грађана, које је из дана у дан све веће. 

- Очекујемо да највећа навала буде у септембру, након завршетка годишњих одмора. Ако се задржи садашњи тренд пристизања коверата до посљедњег извлачења требало би бити око милион коверата, што је одличан резултат ако се узме број становника у РС као и чињеница да први пут организујемо награду игру - рекао је Шегрт и додао да ће све коверте које пристигну учествовати у сва четири извлачења.

Он је истакао да у свакодневној комуникацији сазнаје да грађани узимају фискалне рачуне много више у односу на претходни период, чак и инсистирају код трговаца да добију рачун.

- Важно је да људи и након завршетка наградне игре задрже навику узимања и тражења рачуна - навео је Шегрт. 

Бањалучанка Марија Л., која је до сада послала 30 коверата са рачунима, истиче да је идеја за организовање награде игре одлична, јер осим што ће смањити сиву економију, дугорочно ће усрећити четири породице. 

- Ко не игра, не може ни да добије. Фонд награда који обухвата четири стана и бројне ваучере је сјајан. Исписаћу податке на још десет коверата које планирам послати идуће седмице и нестрпљиво ишчекујем извлачење - рекла је она.

Право учешћа у наградној игри имају сви грађани са пребивалиштем у БиХ који сакупе и пошаљу десет фискалних рачуна или слипова издатих на територији Српске. Рачуни и слипови не смију бити старији од 1. јуна, а на ковертама је довољно написати назнаку “Десет рачуна изброји и стан освоји”, те личне податке учесника који подразумијевају име, презиме, адресу пребивалишта или боравишта, те контакт телефон.

С циљем што бољег приближавања грађанима наградне игре организатори су покренули и сајт “www.10racuna.com” гдје сви заинтересовани могу пратити динамику пристизања коверта, али и сазнати све о правилима игре.

 Анкета

Раде Шегрт каже да је Удружење економиста РС “SWOT” прије самог почетка награде игра спровело контролну анкету на простору цијеле Републике с циљем прикупљања података о навикама грађана у вези са узимањем фискалних рачуна.

- Исту анкету планирамо спровести након завршетка награде игре како би  упоредили податке и видјели какав је ефекат имала - рекао је Шегрт.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана