Elektronski novac u fokusu četvrte “D Days ” konferencije u Banjaluci

Danijela Bajić
Elektronski novac u fokusu četvrte “D Days ” konferencije u Banjaluci

BANjALUKA - Svima u Republici Srpskoj koji budu željeli da obrću elektronski novac, koji nosi brojne benefite, Agencija za bankarstvo RS do kraja godine bi trebalo da izda prve licence.

Poručeno je to juče sa četvrte “D Days ” konferencije pod nazivom “Aktuelne promjene u poslovanju finansijskog sektora - zelenije, digitalnije, odgovornije!”, koja je, u organizaciji BAM Consult, uz podršku Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Ministarstva finansija i trezora BiH i Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI, održana u prepunoj kristalnoj sali hotela “Bosna” u Banjaluci.

Učesnici panela su, između ostalog, poručili da država mora gurati ovu priču da što prije zaživi, jer je elektronski novac mnogo lakše pratiti, a samim tim bi smanjili stopu kriminala.

Da je interesovanje za licence veliko potvrdio je i direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput i dodao da su se za to dorbo pripremili.

- Zakon o elektronskom novcu, koji je usvojen lani u decembru, stupa na snagu polovinom ove godine, a Agencija sigurno neće čekati do kraja 2024. godine za usvajanje podzakonskih akata. Naši timovi intenzivno rade i već početkom četvrtog kvartala ove godine bi mogli izdati prve licence. Veoma je važno da novac uđe u sistem i u tokove - rekao je Šuput, koji je bio moderator panela “Krenulo je” - elektronski novac u Srpskoj.

Banjalučki biznismen Jelenko Lolić jedan je od prvih u redu koji ovo tržište “cilja” sa već razrađenim projektima iz Srpske i Hrvatske. Riječ je o suvlasniku preduzeća “Digital Money Transfer ” iz Banjaluke koje je razvilo aplikaciju “Lova”, dok je na drugoj strani partner zagrebačkoj firmi “Aircash”, koja već ima razrađeno tržište u cijeloj Evropi, a koja je početkom godine u Banjaluci otvorila kćerku firmu “Aircash AC ”.

Direktor ove hrvatske kompanije, koja je prisutna u svim državama Evropske unije i u Švajcarskoj Hrvoje Ćosić rekao je da “Aircash” narednih mjeseci ulazi na tržište BiH, gdje će svim zainteresovanima nuditi svoje ključne usluge, poput instant slanja novca iz inostranstva u BiH.

- To će biti odlična vijest za dijasporu koja živi u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i drugim državama, jer vjerujemo da je konkurentan, jednostavan i brz kanal za slanje novca u BiH. Takođe planiramo ponuditi “Aircash Mastercard” karticu koja će biti izvrsna za sigurnu i jednostavnu onlajn kupovinu, ali i za kontrolu troškova. Karticu će biti moguće nadopunjavati s tekućih računa, karticama i gotovinom te jednostavno njome upravljati putem “Aircash” mobilne aplikacije - rekao je Ćosić.

Dodao je da, osim BiH, planiraju da prošire poslovanje i na tržišta Švajcarske, Španije, Italije i Francuske te Srbiju, Crnu Goru i Albaniju.

Stvarnost

Pomoćnik ministra finansija RS Snježana Rudić istakla je da je bilo više motiva za donošenje Zakona o elektronskom novcu. Ona je rekla da su nadležni bili svjesni konteksta u kojem se živi, digitalizacije i virtuelne stvarnosti prema kojoj svi idu, gdje su se navike klijenata i korisnika promijenile i pojavili novi obrasci ponašanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana