Електронски новац у фокусу четврте “D Days ” конференције у Бањалуци

Данијела Бајић
Електронски новац у фокусу четврте “D Days ” конференције у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Свима у Републици Српској који буду жељели да обрћу електронски новац, који носи бројне бенефите, Агенција за банкарство РС до краја године би требало да изда прве лиценце.

Поручено је то јуче са четврте “D Days ” конференције под називом “Актуелне промјене у пословању финансијског сектора - зеленије, дигиталније, одговорније!”, која је, у организацији BAM Consult, уз подршку Агенције за банкарство Републике Српске, Министарства финансија и трезора БиХ и Удружења микрокредитних организација у БиХ АМФИ, одржана у препуној кристалној сали хотела “Босна” у Бањалуци.

Учесници панела су, између осталог, поручили да држава мора гурати ову причу да што прије заживи, јер је електронски новац много лакше пратити, а самим тим би смањили стопу криминала.

Да је интересовање за лиценце велико потврдио је и директор Агенције за банкарство РС Срђан Шупут и додао да су се за то дорбо припремили.

- Закон о електронском новцу, који је усвојен лани у децембру, ступа на снагу половином ове године, а Агенција сигурно неће чекати до краја 2024. године за усвајање подзаконских аката. Наши тимови интензивно раде и већ почетком четвртог квартала ове године би могли издати прве лиценце. Веома је важно да новац уђе у систем и у токове - рекао је Шупут, који је био модератор панела “Кренуло је” - електронски новац у Српској.

Бањалучки бизнисмен Јеленко Лолић један је од првих у реду који ово тржиште “циља” са већ разрађеним пројектима из Српске и Хрватске. Ријеч је о сувласнику предузећа “Digital Money Transfer ” из Бањалуке које је развило апликацију “Лова”, док је на другој страни партнер загребачкој фирми “Аирцасх”, која већ има разрађено тржиште у цијелој Европи, а која је почетком године у Бањалуци отворила кћерку фирму “Aircash AC ”.

Директор ове хрватске компаније, која је присутна у свим државама Европске уније и у Швајцарској Хрвоје Ћосић рекао је да “Aircash” наредних мјесеци улази на тржиште БиХ, гдје ће свим заинтересованима нудити своје кључне услуге, попут инстант слања новца из иностранства у БиХ.

- То ће бити одлична вијест за дијаспору која живи у Словенији, Аустрији, Њемачкој, Шведској и другим државама, јер вјерујемо да је конкурентан, једноставан и брз канал за слање новца у БиХ. Такође планирамо понудити “Аирцасх Мастерцард” картицу која ће бити изврсна за сигурну и једноставну онлајн куповину, али и за контролу трошкова. Картицу ће бити могуће надопуњавати с текућих рачуна, картицама и готовином те једноставно њоме управљати путем “Aircash” мобилне апликације - рекао је Ћосић.

Додао је да, осим БиХ, планирају да прошире пословање и на тржишта Швајцарске, Шпаније, Италије и Француске те Србију, Црну Гору и Албанију.

Стварност

Помоћник министра финансија РС Сњежана Рудић истакла је да је било више мотива за доношење Закона о електронском новцу. Она је рекла да су надлежни били свјесни контекста у којем се живи, дигитализације и виртуелне стварности према којој сви иду, гдје су се навике клијената и корисника промијениле и појавили нови обрасци понашања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана