Drugi Festival domaćih vina, rakije i hrane okupio 30 izlagača

Jana Kezić
Drugi Festival domaćih vina, rakije i hrane okupio 30 izlagača

BANjALUKA - Razne vrste vina, rakije, likeri, sirevi, čvarci i kobasice samo su neki od proizvoda koji su se našli na štandovima više od 30 izlagača najkvalitetnijih domaćih proizvoda iz Srpske, na drugom po redu Festivalu domaćih vina, rakije i hrane.

Cilj ovog festivala, koji je održan juče u prostorijama Područne privredne komore Banjaluka, je promocija najkvalitetnijih domaćih vina i voćnih rakija te mesnih te mliječnih proizvoda.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da će resorno ministarstvo i naredne godine podržati proizvođače vina, rakija i hrane. Istakao je da je koncipiran budžet za narednu godinu, a akcenat će biti na podršci tekućoj proizvodnji.

Minić je naglasio da je neophodno više uticati na potrošače u Srpskoj da konzumiraju domaće proizvode.

- Srpska može da odgovori kvalitetom i svjetskim brendovima kada je riječ o alkoholnim pićima - rekao je Minić.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka i domaćin festivala Goran Račić ističe da je ove godine bilo dosta više izlagača nego lani.

- Proizvodnja vina i rakije u Srpskoj posljednjih godina bilježi uspjehe i sada imamo više od 40 registrovanih proizvođača vina te oko 90 destilerija - kazao je Račić.

Oni proizvedu, kako kaže, od dva do 2,5 miliona litara vina te više od tri miliona litara voćnih rakija, a kvalitet proizvoda je sve bolji.

Predsjednik Grupacije proizvođača vina pri Privrednoj komori Srpske Radovan Vukoje rekao je da je ova industrija u Srpskoj u velikom usponu.

- Dobili smo i novi Zakon o vinu BiH, što će mnogo značiti u regulisanju domaćeg tržišta i kvaliteta vina koje se izvozi - rekao je Vukoje, koji je juče potpisao sporazum o saradnji sa predsjednikom Udruženja proizvođača vina Šumadije Sašom Novakovićem.

Brend menadžer Mesne industrije “Mane” iz Srpca Petar Ninić za “Glas Srpske” kaže da su 100 odsto bazirani na vlastitoj sirovinskoj bazi.

- Pored sekundarne imamo i svoju primarnu proizvodnju, tov svinja do 3.000 komada godišnje. Na ovom festivalu smo prvi put i predstavili smo naš asortiman suhomesnatog programa, ali i carsku šljivovicu - kazao je Ninić.

Svoje proizvode izložili su i predstavnici vinarije “Podrum Panić” iz Kozarske Dubice.

- Smatramo da je ovaj susret veoma bitan za sve proizvođače, jer se razmjenjuju iskustva, ostvaruju novi kontakti, ali i dolazi do novih, potencijalnih kupaca - poručili su oni.

U ime Vinarije “Galla” iz Banjaluke Željko Ćosić kaže da su veoma ponosni na organske sorte, koje sa posebnom pažnjom pretvaraju u vina izuzetnog ukusa.

- Zahvaljujući ovakvom načinu proizvodnje organska vina sadrže manje sulfata od tradicionalnih pa se zato smatraju zdravijim - kazao je Ćosić.

Posjetioci su mogli da uživaju i u sirevima farme koza “Nana Kaas” iz sela Jelićka nadomak Prijedora, čiji predstavnik Darijo Lemić kaže da proizvode plasiraju na tržištu BiH, Srbije, ali i EU.

- Izložili smo naše sireve od kozijeg mlijeka, a akcenat je na starom tvrdom punomasnom siru od 12 mjeseci, a imamo i jedan mlađi polutvrdi sir od četiri mjeseca, kao i mnoge druge - zaključio je Lemić. .

Rakija

Marketing menadžer banjalučke firme “MB Impex” Nataša Babić kaže da su na festivalu predstavili razne vrste rakija.

- Veoma je bitno da se ovakvi festivali održavaju, jer možemo da uspostavimo dosta kontakata sa budućim partnerima, ali i klijentima - kazala je Babićeva. Dodala je da svoje proizvode izvoze na prostor Balkana, ali i u Rusiju i Ameriku, dok je pet njihovih proizvoda kupila i “Koka-Kola”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana