Други Фестивал домаћих вина, ракије и хране окупио 30 излагача

Јана Кезић
Други Фестивал домаћих вина, ракије и хране окупио 30 излагача

БАЊАЛУКА - Разне врсте вина, ракије, ликери, сиреви, чварци и кобасице само су неки од производа који су се нашли на штандовима више од 30 излагача најквалитетнијих домаћих производа из Српске, на другом по реду Фестивалу домаћих вина, ракије и хране.

Циљ овог фестивала, који је одржан јуче у просторијама Подручне привредне коморе Бањалука, је промоција најквалитетнијих домаћих вина и воћних ракија те месних те млијечних производа.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да ће ресорно министарство и наредне године подржати произвођаче вина, ракија и хране. Истакао је да је конципиран буџет за наредну годину, а акценат ће бити на подршци текућој производњи.

Минић је нагласио да је неопходно више утицати на потрошаче у Српској да конзумирају домаће производе.

- Српска може да одговори квалитетом и свјетским брендовима када је ријеч о алкохолним пићима - рекао је Минић.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука и домаћин фестивала Горан Рачић истиче да је ове године било доста више излагача него лани.

- Производња вина и ракије у Српској посљедњих година биљежи успјехе и сада имамо више од 40 регистрованих произвођача вина те око 90 дестилерија - казао је Рачић.

Они произведу, како каже, од два до 2,5 милиона литара вина те више од три милиона литара воћних ракија, а квалитет производа је све бољи.

Предсједник Групације произвођача вина при Привредној комори Српске Радован Вукоје рекао је да је ова индустрија у Српској у великом успону.

- Добили смо и нови Закон о вину БиХ, што ће много значити у регулисању домаћег тржишта и квалитета вина које се извози - рекао је Вукоје, који је јуче потписао споразум о сарадњи са предсједником Удружења произвођача вина Шумадије Сашом Новаковићем.

Бренд менаџер Месне индустрије “Мане” из Српца Петар Нинић за “Глас Српске” каже да су 100 одсто базирани на властитој сировинској бази.

- Поред секундарне имамо и своју примарну производњу, тов свиња до 3.000 комада годишње. На овом фестивалу смо први пут и представили смо наш асортиман сухомеснатог програма, али и царску шљивовицу - казао је Нинић.

Своје производе изложили су и представници винарије “Подрум Панић” из Козарске Дубице.

- Сматрамо да је овај сусрет веома битан за све произвођаче, јер се размјењују искуства, остварују нови контакти, али и долази до нових, потенцијалних купаца - поручили су они.

У име Винарије “Галла” из Бањалуке Жељко Ћосић каже да су веома поносни на органске сорте, које са посебном пажњом претварају у вина изузетног укуса.

- Захваљујући оваквом начину производње органска вина садрже мање сулфата од традиционалних па се зато сматрају здравијим - казао је Ћосић.

Посјетиоци су могли да уживају и у сиревима фарме коза “Нана Каас” из села Јелићка надомак Приједора, чији представник Даријо Лемић каже да производе пласирају на тржишту БиХ, Србије, али и ЕУ.

- Изложили смо наше сиреве од козијег млијека, а акценат је на старом тврдом пуномасном сиру од 12 мјесеци, а имамо и један млађи полутврди сир од четири мјесеца, као и многе друге - закључио је Лемић. .

Ракија

Маркетинг менаџер бањалучке фирме “MB Impex” Наташа Бабић каже да су на фестивалу представили разне врсте ракија.

- Веома је битно да се овакви фестивали одржавају, јер можемо да успоставимо доста контаката са будућим партнерима, али и клијентима - казала је Бабићева. Додала је да своје производе извозе на простор Балкана, али и у Русију и Америку, док је пет њихових производа купила и “Кока-Кола”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана