Dražen Vrhovac, v.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS: Nova kreditna linija teška 40 miliona KM

Milijana Latinović
Dražen Vrhovac, v.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS: Nova kreditna linija teška 40 miliona KM

Kreiranje mjera kojima bismo pomogli dalji razvoj privrede u svakoj regiji u Srpskoj jedan je od ciljeva Investiciono-razvojne banke (IRB) RS u ovoj godini, rekao je u intervjuu za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac.

- Započeli smo u 2021. obilazak Republike na regionalnom principu. Sa privrednicima razgovaramo o problemima i mogućim rješenjima u kojima može da učestvuje IRB - rekao je Vrhovac i dodao da planiraju da završe i investicioni profil svih gradova i opština.

GLAS: Najavili ste novu kreditnu liniju IRB-a za mikro, mala i srednja preduzeća. O čemu je konkretno riječ?

VRHOVAC: Ta nova kreditna linija realizuje se kroz projekat Svjetske banke, za šta je obezbijeđeno više od 40 miliona KM. Namijenjena je za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom. Preduzetnici i preduzeća za kredite mogu aplicirati u Sberbanci i Novoj banci. Krediti se odobravaju na period od tri do 12 godina, a pojedinačna vrijednost je do 1,5 miliona evra. Do 150.000 evra banke imaju mogućnost samostalnog odlučivanja, a sve preko toga odlučuje kreditni odbor IRBRS.

GLAS: Imate li procjenu koliko je takvih preduzeća u Srpskoj?

VRHOVAC: Prema podacima Poreske uprave RS u 2020. godini na području Srpske poslovalo je oko 39.000 malih i srednjih preduzeća, uključujući i preduzetnike. Teško je dati tačnu procjenu koliko je preduzeća sa smanjenim prihodom, ali stalo nam je da svakom privredniku koji se suočio sa padom budemo na usluzi.

GLAS: Na raspolaganju je i kreditna linija za firme u kojima su zastupljene žene. Pod kojim uslovima se daju ti krediti?

VRHOVAC: Formirane su dvije ciljne grupe. Prva obuhvata mikro, mala i srednja preduzeća čiji je pad prihoda u drugom kvartalu 2020. bio veći od 20 odsto u odnosu na drugi kvartal 2019. Druga grupa su preduzetnici i preduzeća koja su inkluzivna za žene, novi preduzetnici i preduzeća u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama. Korisnici iz obje grupe mogu aplicirati pod istim uslovima.

GLAS: Hoće li biti izmjena propisa kada je riječ o stambenim kreditima za mlade i mlade bračne parove?

VRHOVAC: Kada smo 2008. pokrenuli program stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova, kamate za stambene kredite kretale su se iznad devet odsto. IRB je onda izašla sa kamatom od šest odsto, a onda su i banke počele snižavati svoje kamate. Trend je nastavljen, tako da trenutno naša prva grupa mladih visokoobrazovanih bračnih parova ima kamatnu stopu od tri odsto. U saradnji sa Vladom RS i Ministarstvom porodice, omladine i sporta subvencioniramo dodatno jedan odsto kamate. Uključile su se i opštine i gradovi. Prijedor je dobar primjer, gdje budžet grada subvencionira sa još jedan odsto stambene kredite IRB-a za mlade bračne parove. Tako da ta kamata od tri odsto, uz te dvije subvencije na kraju izađe jedan odsto. U drugoj grupi su porodice poginulih i RVI, nestalih, višečlane porodice, samohrani roditelji sa troje ili više djece.

Lista

GLAS: Šta je sa listom održivih i neodrživih preduzeća?

VRHOVAC: Lista još nije u potpunosti sačinjena, s obzirom na to da se zbog teškoća u vezi sa definisanjem jasnih kriterijuma za podjelu na održiva i neodrživa preduzeća, pojedina resorna ministarstva još nisu izjasnila kada su u pitanju preduzeća iz njihove nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana