Дражен Врховац, в.д. директора Инвестиционо-развојне банке РС: Нова кредитна линија тешка 40 милиона КМ

Милијана Латиновић
Дражен Врховац, в.д. директора Инвестиционо-развојне банке РС: Нова кредитна линија тешка 40 милиона КМ

Креирање мјера којима бисмо помогли даљи развој привреде у свакој регији у Српској један је од циљева Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС у овој години, рекао је у интервјуу за “Глас Српске” вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац.

- Започели смо у 2021. обилазак Републике на регионалном принципу. Са привредницима разговарамо о проблемима и могућим рјешењима у којима може да учествује ИРБ - рекао је Врховац и додао да планирају да заврше и инвестициони профил свих градова и општина.

ГЛАС: Најавили сте нову кредитну линију ИРБ-а за микро, мала и средња предузећа. О чему је конкретно ријеч?

ВРХОВАЦ: Та нова кредитна линија реализује се кроз пројекат Свјетске банке, за шта је обезбијеђено више од 40 милиона КМ. Намијењена је за ублажавање посљедица изазваних пандемијом. Предузетници и предузећа за кредите могу аплицирати у Сбербанци и Новој банци. Кредити се одобравају на период од три до 12 година, а појединачна вриједност је до 1,5 милиона евра. До 150.000 евра банке имају могућност самосталног одлучивања, а све преко тога одлучује кредитни одбор ИРБРС.

ГЛАС: Имате ли процјену колико је таквих предузећа у Српској?

ВРХОВАЦ: Према подацима Пореске управе РС у 2020. години на подручју Српске пословало је око 39.000 малих и средњих предузећа, укључујући и предузетнике. Тешко је дати тачну процјену колико је предузећа са смањеним приходом, али стало нам је да сваком привреднику који се суочио са падом будемо на услузи.

ГЛАС: На располагању је и кредитна линија за фирме у којима су заступљене жене. Под којим условима се дају ти кредити?

ВРХОВАЦ: Формиране су двије циљне групе. Прва обухвата микро, мала и средња предузећа чији је пад прихода у другом кварталу 2020. био већи од 20 одсто у односу на други квартал 2019. Друга група су предузетници и предузећа која су инклузивна за жене, нови предузетници и предузећа у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама. Корисници из обје групе могу аплицирати под истим условима.

ГЛАС: Хоће ли бити измјена прописа када је ријеч о стамбеним кредитима за младе и младе брачне парове?

ВРХОВАЦ: Када смо 2008. покренули програм стамбеног збрињавања младих брачних парова, камате за стамбене кредите кретале су се изнад девет одсто. ИРБ је онда изашла са каматом од шест одсто, а онда су и банке почеле снижавати своје камате. Тренд је настављен, тако да тренутно наша прва група младих високообразованих брачних парова има каматну стопу од три одсто. У сарадњи са Владом РС и Министарством породице, омладине и спорта субвенционирамо додатно један одсто камате. Укључиле су се и општине и градови. Приједор је добар примјер, гдје буџет града субвенционира са још један одсто стамбене кредите ИРБ-а за младе брачне парове. Тако да та камата од три одсто, уз те двије субвенције на крају изађе један одсто. У другој групи су породице погинулих и РВИ, несталих, вишечлане породице, самохрани родитељи са троје или више дјеце.

Листа

ГЛАС: Шта је са листом одрживих и неодрживих предузећа?

ВРХОВАЦ: Листа још није у потпуности сачињена, с обзиром на то да се због тешкоћа у вези са дефинисањем јасних критеријума за подјелу на одржива и неодржива предузећа, поједина ресорна министарства још нису изјаснила када су у питању предузећа из њихове надлежности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана