Domaće firme prate svjetske trendove

Danijela Bajić
Domaće firme prate svjetske trendove

BEOGRAD - Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji kvalitetom i dizajnom pariraju onim iz evropskih kompanija, svoje mjesto su i ove godine našli na sajmu tehnike u Beogradu, jednom od najznačajnijih događaja u Jugoistočnoj Evropi.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji je počeo juče i traje do 24. maja, okupio je više od 600 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz 30 zemalja sa četiri kontinenta, a među njima je i šest firmi iz Srpske.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je za “Glas Srpske” da je veoma značajno što se kroz katalošku prezentaciju na ovom sajmu predstavlja više privrednih subjekata iz oblasti metalne i elektroindustrije, jedne od najjačih izvoznih grana na ovom području.

- Tehnologija služi industrijskom i privrednom razvoju, ali i da građanima olakša i unaprijedi život. Osim toga, ovom prilikom nastojimo da našim privrednicima približimo šta se to dešava u svijetu tehnike i da im omogućimo da sa kolegama iz drugih zemalja razmijene iskustva i znanja - kazao je Ćorić.

Dodao je da su privrednici svjesni da je ulaganje u nove tehnologije i digitalizacija procesa jedan od uslova kako bi mogli biti konkurentni.

- Ovo je prilika da se vidi dokle su došle ostale konkurentne firme, čime raspolažu i šta će u narednom periodu biti prioritet u modernizaciji, digitalizaciji i podizanju tehnologija za naša preduzeća - rekao je Ćorić.

Među kompanijama iz Srpske koje predstavljaju svoje proizvode su i “Antena net” iz Teslića i “Knežević” iz  Banjaluke.

A group of people standing in a roomDescription automatically generated

Direktor marketinga i dizajna u firmi “Antena net” Mile Aleksić istakao je da je njihov štand na sajmu dosta posjećen.

- S obzirom na to da smo mi izvozno orijentisani, sajam nam mnogo znači i već vidimo neke nove partnere i saradnju. Ovaj put smo fokus stavili na  led sportske semafore, siti lajtove, kompletne sisteme za opremanje sportskih stadiona i dvorana, te softvere za košarku, fudbal i druge sportove - kazao je Aleksić. Ova kompanija, dodao je on, konstantno radi na razvoju novih proizvoda, a sada je u procesu izrada upravljačke konzole za sportske semafore, trgovačke police za velike markete i male led reklame za poslovne prostore.

- Komponentne za dalju proizvodnju uvozimo iz Kine i sastavljamo ih u Tesliću. Na taj način dobijamo proizvode koje izvozimo u Evropsku uniju i naši kupci imaju nula odsto carine, jer naša roba ispunjava potrebne evropske obrasce - istakao je Aleksić.

Velika očekivanja od sajma ima i Damjan Knežević iz banjalučke kompanije “Knežević”. Prema njegovim riječima, ova firma se bavi izradom alata za lemljenje i estradiranje plastike.

- U Beogradu predstavljamo opremu za stolariju i ovo je prvi put da izlažemo na ovom sajmu - kazao je Knežević.

Akcenat sajma, na kojem su svoje proizvode su predstavile i kompanije “Elas” Banjaluka, “Šljivić elektronika” Brod, “Kolektor CCL” Laktaši i “Optima grupa” Banjaluka, ove godine je na inovacijama i novim tehnologijama, na “fabrikama budućnosti” i industrijskoj automatizaciji, elektroenergetici i energetskoj infrastrukturi.

Značaj

Šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da je za Srpsku izuzetno važno da njene kompanije, koje se bave poslovima koji zahtijevaju visok tehnološki nivo, budu prisutne na ovom sajmu i da prate svjetske trendove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana