Домаће фирме прате свјетске трендове

Данијела Бајић
Домаће фирме прате свјетске трендове

БЕОГРАД - Дијелови за ауто-индустрију и монтажу столарије, лед спортски семафори и разни софтвери израђени у Српској, који квалитетом и дизајном парирају оним из европских компанија, своје мјесто су и ове године нашли на сајму технике у Београду, једном од најзначајнијих догађаја у Југоисточној Европи.

Међународни сајам технике и техничких достигнућа, који је почео јуче и траје до 24. маја, окупио је више од 600 домаћих и страних, директних и индиректних излагача и других учесника из 30 земаља са четири континента, а међу њима је и шест фирми из Српске.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић истакао је за “Глас Српске” да је веома значајно што се кроз каталошку презентацију на овом сајму представља више привредних субјеката из области металне и електроиндустрије, једне од најјачих извозних грана на овом подручју.

- Технологија служи индустријском и привредном развоју, али и да грађанима олакша и унаприједи живот. Осим тога, овом приликом настојимо да нашим привредницима приближимо шта се то дешава у свијету технике и да им омогућимо да са колегама из других земаља размијене искуства и знања - казао је Ћорић.

Додао је да су привредници свјесни да је улагање у нове технологије и дигитализација процеса један од услова како би могли бити конкурентни.

- Ово је прилика да се види докле су дошле остале конкурентне фирме, чиме располажу и шта ће у наредном периоду бити приоритет у модернизацији, дигитализацији и подизању технологија за наша предузећа - рекао је Ћорић.

Међу компанијама из Српске које представљају своје производе су и “Антена нет” из Теслића и “Кнежевић” из  Бањалуке.

A group of people standing in a roomDescription automatically generated

Директор маркетинга и дизајна у фирми “Антена нет” Миле Алексић истакао је да је њихов штанд на сајму доста посјећен.

- С обзиром на то да смо ми извозно оријентисани, сајам нам много значи и већ видимо неке нове партнере и сарадњу. Овај пут смо фокус ставили на  лед спортске семафоре, сити лајтове, комплетне системе за опремање спортских стадиона и дворана, те софтвере за кошарку, фудбал и друге спортове - казао је Алексић. Ова компанија, додао је он, константно ради на развоју нових производа, а сада је у процесу израда управљачке конзоле за спортске семафоре, трговачке полице за велике маркете и мале лед рекламе за пословне просторе.

- Компонентне за даљу производњу увозимо из Кине и састављамо их у Теслићу. На тај начин добијамо производе које извозимо у Европску унију и наши купци имају нула одсто царине, јер наша роба испуњава потребне европске обрасце - истакао је Алексић.

Велика очекивања од сајма има и Дамјан Кнежевић из бањалучке компаније “Кнежевић”. Према његовим ријечима, ова фирма се бави израдом алата за лемљење и естрадирање пластике.

- У Београду представљамо опрему за столарију и ово је први пут да излажемо на овом сајму - казао је Кнежевић.

Акценат сајма, на којем су своје производе су представиле и компаније “Елас” Бањалука, “Шљивић електроника” Брод, “Колектор ЦЦЛ” Лакташи и “Оптима група” Бањалука, ове године је на иновацијама и новим технологијама, на “фабрикама будућности” и индустријској аутоматизацији, електроенергетици и енергетској инфраструктури.

Значај

Шеф Представништва РС у Србији Млађен Цицовић истакао је да је за Српску изузетно важно да њене компаније, које се баве пословима који захтијевају висок технолошки ниво, буду присутне на овом сајму и да прате свјетске трендове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана