Derventski “Unis” rasprodaje preostalu imovinu: Na dobošu i neispravan aparat od deset KM

Danijela Bajić
Derventski “Unis” rasprodaje preostalu imovinu: Na dobošu i neispravan aparat od deset KM

DERVENTA - Dio imovine derventske fabrike cijevi “Unis” u stečaju, koja nije prodata preduzeću “Frukta trejd”, vrijedan više od dva miliona KM ponuđen je na doboš, a sav prikupljeni novac biće preusmjeren na umanjenje dugovanja prema povjeriocima koja iznose 480 miliona KM.

Prodaja preostale imovine nekadašnjeg derventskog giganta planirana je 10. oktobra u 13 časova u prostorijama Okružnog privrednog suda u Doboju, a putem usmenog javnog nadmetanja.

Najvrednija je svakako linija za valjanje cijevi koja je na prodaju po početnoj cijeni za 2,06 miliona maraka, kao i četiri viljuškara za 22.700 KM. Među ponuđenom imovinom su i pneumatska kliješta i to za 300 maraka, zatim industrijska mašina za veš za 140 maraka i aparat za mjerenje tvrdoće tečnosti čija je početna cijena deset KM.  

Stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović rekao je za “Glas Srpske” da je ponuđena linija za valjanje cijevi zapravo samo jedan od tri dijela, od kojih su dva bila pod hipotekom dok je sve ostalo ponuđeno sića.

- Ostalo je još samo to da prodamo i riješimo pitanje sve imovine. Pola je bilo hipotekarno, odnosno imovina pod teretom. S obzirom na to da je povjerilaca bilo mnogo, najjednostavnija varijanta je bila da to odradi stečajni upravnik - kazao je Danilović.

Dodao je da je ostalo još da riješi deset dunuma zemlje, koja, kako kaže, ne predstavlja ništa značajno u odnosu na ostale cifre.

- Po okončanju prodaje ove imovine krenućemo sa pripremama opšteg isplatnog reda, a dugovanja prema povjeriocima iznose između 460 i 480 miliona KM - rekao je Danilović.

Dodao je da su, što se tiče dugovanja, namireni razlučni povjerioci sa oko 12 miliona od prethodne prodaje, od čega je deset odsto izdvojeno za stečajnu masu.

- Viši isplatni red izmiren je u cijelosti, a u pitanju je bio iznos od 700.000 KM. Sve ostalo što sad skupim biće usmjereno za opšti isplatni red, gdje samo Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH potražuje 198 miliona KM - kazao je Danilović.

Imovinu fabrike “Unis” krajem januara ove godine kupilo je preduzeće “Frukta trejd” i platio 12,9 miliona maraka.

Derventska kompanija je na četvrtoj licitaciji dala najbolju ponudu za imovinu stečajnog dužnika, obezbijedivši i bankarsku garanciju.

Propale su tri licitacije, prva jer nije bilo zainteresovanih, druga jer najpovoljniji ponuđač trgovački lanac “Frukta trejd” nije uplatio izlicitiranih 27 miliona KM, a novac nije uplatila ni drugorangirana firma “Feromaster” iz Dervente. Na trećoj licitaciji početkom oktobra prošle godine “Feromaster” je ponudio za imovinu “Unisa” 27,7 miliona KM, dok je “Frukta trejd” dao nešto nižu ponudu. I ta licitacija je propala jer su oba kupca digla ruke od stečajnog dužnika.

Procjena

Stečaj u “Unisu”, gdje su problemi trajali godinama, otvoren je 17. decembra 2019. godine. Imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka. Namjeru da nekadašnjeg giganta privrede u Posavini ponovo digne na noge, trgovački lanac “Frukta trejd” iskazao je još u februaru 2021. godine, kada je otkupio milionska potraživanja kompanije “Heta” u “Unisu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana