Дервентски “Унис” распродаје преосталу имовину: На добошу и неисправан апарат од десет КМ

Данијела Бајић
Дервентски “Унис” распродаје преосталу имовину: На добошу и неисправан апарат од десет КМ

ДЕРВЕНТА - Дио имовине дервентске фабрике цијеви “Унис” у стечају, која није продата предузећу “Фрукта трејд”, вриједан више од два милиона КМ понуђен је на добош, а сав прикупљени новац биће преусмјерен на умањење дуговања према повјериоцима која износе 480 милиона КМ.

Продаја преостале имовине некадашњег дервентског гиганта планирана је 10. октобра у 13 часова у просторијама Окружног привредног суда у Добоју, а путем усменог јавног надметања.

Највреднија је свакако линија за ваљање цијеви која је на продају по почетној цијени за 2,06 милиона марака, као и четири виљушкара за 22.700 КМ. Међу понуђеном имовином су и пнеуматска клијешта и то за 300 марака, затим индустријска машина за веш за 140 марака и апарат за мјерење тврдоће течности чија је почетна цијена десет КМ.  

Стечајни управник “Униса” Драган Даниловић рекао је за “Глас Српске” да је понуђена линија за ваљање цијеви заправо само један од три дијела, од којих су два била под хипотеком док је све остало понуђено сића.

- Остало је још само то да продамо и ријешимо питање све имовине. Пола је било хипотекарно, односно имовина под теретом. С обзиром на то да је повјерилаца било много, најједноставнија варијанта је била да то одради стечајни управник - казао је Даниловић.

Додао је да је остало још да ријеши десет дунума земље, која, како каже, не представља ништа значајно у односу на остале цифре.

- По окончању продаје ове имовине кренућемо са припремама општег исплатног реда, а дуговања према повјериоцима износе између 460 и 480 милиона КМ - рекао је Даниловић.

Додао је да су, што се тиче дуговања, намирени разлучни повјериоци са око 12 милиона од претходне продаје, од чега је десет одсто издвојено за стечајну масу.

- Виши исплатни ред измирен је у цијелости, а у питању је био износ од 700.000 КМ. Све остало што сад скупим биће усмјерено за општи исплатни ред, гдје само Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ потражује 198 милиона КМ - казао је Даниловић.

Имовину фабрике “Унис” крајем јануара ове године купило је предузеће “Фрукта трејд” и платио 12,9 милиона марака.

Дервентска компанија је на четвртој лицитацији дала најбољу понуду за имовину стечајног дужника, обезбиједивши и банкарску гаранцију.

Пропале су три лицитације, прва јер није било заинтересованих, друга јер најповољнији понуђач трговачки ланац “Фрукта трејд” није уплатио излицитираних 27 милиона КМ, а новац није уплатила ни другорангирана фирма “Феромастер” из Дервенте. На трећој лицитацији почетком октобра прошле године “Феромастер” је понудио за имовину “Униса” 27,7 милиона КМ, док је “Фрукта трејд” дао нешто нижу понуду. И та лицитација је пропала јер су оба купца дигла руке од стечајног дужника.

Процјена

Стечај у “Унису”, гдје су проблеми трајали годинама, отворен је 17. децембра 2019. године. Имовина предузећа процијењена је на више од 40 милиона марака. Намјеру да некадашњег гиганта привреде у Посавини поново дигне на ноге, трговачки ланац “Фрукта трејд” исказао је још у фебруару 2021. године, када је откупио милионска потраживања компаније “Хета” у “Унису”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана