Curi vrijeme malim poljoprivrednicima

Danijela Bajić
Curi vrijeme malim poljoprivrednicima

BANjALUKA - Poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj ostalo je još svega nekoliko dana da podnesu zahtjev za dobijanje statusa malog poljoprivrednika, a od čijeg godišnjeg prihoda zavisi da li će i koliki iznos poreza platiti.

Iz Poreske uprave Republike Srpske podsjećaju da je izmjenama Zakona o porezu na dohodak u poreski sistem uveden poseban obveznik poreza na dohodak od poljoprivrede - mali poljoprivrednik.

-  Prema novim odredbama zakona, mali poljoprivrednik je fizičko lice koje je registrovano u Registru poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac komercijalnog ili nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva, te lice čiji godišnji prihod, po osnovu obavljanja poljoprivredne djelatnosti, ne prelazi iznos od 50.000 KM - istakao je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

S tim u vezi mali poljoprivrednici, koji su u toku prethodne godine ostvarili prihod, plaćaju porez na dohodak u odnosu na taj prihod.

- Oni koji ostvare prihode manje od 12.000 KM godišnje nisu obavezni da plaćaju porez. Oni koji ostvare prihod od 12.000 KM do 25.000 KM plaćaju porez u iznosu od 200 KM na godišnjem nivou, a oni čiji je prihod od 25.000 do 50.000 KM godišnje plaćaju 400 maraka - naglasio je Maričić.

Naglasio je da je poreski obveznik, koji namjerava da bude oporezovan kao mali poljoprivrednik, dužan da najkasnije do 28. februara tekuće godine Poreskoj upravi dostavi izjavu o ispunjenosti propisanih uslova i iznosu ostvarenog prihoda u prethodnoj godini.

- Izjava i zahtjev za sticanje statusa malog poljoprivrednika dostavlja se na obrascu 1012 - Zahtjev za status malog poljoprivrednika. Na osnovu podnesenog zahtjeva i izjave o prihodu, Poreska uprava donosi rješenje o poreskoj obavezi malog poljoprivrednika. Porez se plaća do 30. juna tekuće za prethodnu godinu i ova obaveza malih poljoprivrednika će na propisani način biti utvrđena i za 2023. godinu – istakao je Maričić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kazao je za “Glas Srpske” da namet od 200 do 400 maraka na godišnjem nivou nije veliko opterećenje, ali je problem što gazdinstva ne mogu da evidentiraju sve troškove koje imaju tokom godine, poput plaćanja sezonskih radnika, koji rade na nadnicu.

- Kada je riječ o plaćanju poreza pretpostavljam da će biti otpora kod određenih poljoprivrednika, ali generalno gledajući mnogi proizvođači će izmiriti svoju obavezu - rekao je  Marinković.

Druga šansa

Iz Poreske uprave Republike Srpske naveli su da je izmjenama Zakona o porezu na dohodak propisano i da lice koje ispunjava zakonom propisane uslove za plaćanje poreza na dohodak kao mali poljoprivrednik, a koji Poreskoj upravi ne podnese obrazac 1012 do 28. februara tekuće za prethodnu godinu, porez na dohodak od poljoprivrede utvrđuje podnošenjem obrasca 1004 - Godišnja poreska prijave za porez na dohodak, koji se Poreskoj upravi podnosi do 31. marta tekuće za prethodnu godinu.

Na isti način, svoju obavezu utvrđuju i prijavljuju i poljoprivrednici čiji je godišnji prihod veći od 50.000 KM, te poljoprivrednici koji ne ispunjavaju uslove za sticanje statusa malog poljoprivrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana