Цури вријеме малим пољопривредницима

Данијела Бајић
Цури вријеме малим пољопривредницима

БАЊАЛУКА - Пољопривредним произвођачима у Српској остало је још свега неколико дана да поднесу захтјев за добијање статуса малог пољопривредника, а од чијег годишњег прихода зависи да ли ће и колики износ пореза платити.

Из Пореске управе Републике Српске подсјећају да је измјенама Закона о порезу на доходак у порески систем уведен посебан обвезник пореза на доходак од пољопривреде - мали пољопривредник.

-  Према новим одредбама закона, мали пољопривредник је физичко лице које је регистровано у Регистру пољопривредних газдинстава као носилац комерцијалног или некомерцијалног пољопривредног газдинства, те лице чији годишњи приход, по основу обављања пољопривредне дјелатности, не прелази износ од 50.000 КМ - истакао је директор Пореске управе РС Горан Маричић.

С тим у вези мали пољопривредници, који су у току претходне године остварили приход, плаћају порез на доходак у односу на тај приход.

- Они који остваре приходе мање од 12.000 КМ годишње нису обавезни да плаћају порез. Они који остваре приход од 12.000 КМ до 25.000 КМ плаћају порез у износу од 200 КМ на годишњем нивоу, а они чији је приход од 25.000 до 50.000 КМ годишње плаћају 400 марака - нагласио је Маричић.

Нагласио је да је порески обвезник, који намјерава да буде опорезован као мали пољопривредник, дужан да најкасније до 28. фебруара текуће године Пореској управи достави изјаву о испуњености прописаних услова и износу оствареног прихода у претходној години.

- Изјава и захтјев за стицање статуса малог пољопривредника доставља се на обрасцу 1012 - Захтјев за статус малог пољопривредника. На основу поднесеног захтјева и изјаве о приходу, Пореска управа доноси рјешење о пореској обавези малог пољопривредника. Порез се плаћа до 30. јуна текуће за претходну годину и ова обавеза малих пољопривредника ће на прописани начин бити утврђена и за 2023. годину – истакао је Маричић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић казао је за “Глас Српске” да намет од 200 до 400 марака на годишњем нивоу није велико оптерећење, али је проблем што газдинства не могу да евидентирају све трошкове које имају током године, попут плаћања сезонских радника, који раде на надницу.

- Када је ријеч о плаћању пореза претпостављам да ће бити отпора код одређених пољопривредника, али генерално гледајући многи произвођачи ће измирити своју обавезу - рекао је  Маринковић.

Друга шанса

Из Пореске управе Републике Српске навели су да је измјенама Закона о порезу на доходак прописано и да лице које испуњава законом прописане услове за плаћање пореза на доходак као мали пољопривредник, а који Пореској управи не поднесе образац 1012 до 28. фебруара текуће за претходну годину, порез на доходак од пољопривреде утврђује подношењем обрасца 1004 - Годишња пореска пријаве за порез на доходак, који се Пореској управи подноси до 31. марта текуће за претходну годину.

На исти начин, своју обавезу утврђују и пријављују и пољопривредници чији је годишњи приход већи од 50.000 КМ, те пољопривредници који не испуњавају услове за стицање статуса малог пољопривредника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана