Cijena jagnjadi pada, potražnja nikad gora

Anita Janković Rečević
Cijena jagnjadi pada, potražnja nikad gora

BANjALUKA - Cijena jagnjadi posljednjih sedmica kreće se od osam do deset KM po kilogramu žive vage i u blagom je padu, jer je ponuda s dolaskom proljeća povećana, a uzgajivači iz Srpske i FBiH tvrde da potražnja u jeku vjerskih praznika nije ni izbliza kao ranijih godina kada nisu mogli obezbijediti potrebne količine.

Predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza RS Milan Ćirić kaže za “Glas” da su jagnjad od sredine januara do početka aprila prodavali za 11 maraka po kilogramu žive vage, ali da ta cijena sada ne prelazi deset KM.

- Očekivano je da cijena pada kako se primičemo maju, jer se povećava ponuda jagnjadi na tržištu. Ono što nas zabrinjava je potražnja. Uskrs je prošao, ramazanski post danas završava, ali mi te praznike praktično da nismo ni osjetili. Nekada su u ovo doba godine, oko velikih vjerskih praznika, šleperi jagnjadi stizali iz uvoza, a mi sada sopstvenim snagama bez problema podmirujemo tržište - naveo je Ćirić.

Prema njegovim riječima dijaspora je ranijih godina masovno dolazila za Uskrs, ali ove godine to nije bio slučaj.

- Automobila sa stranim tablama na našim ulicama nije bilo previše, što se naravno odrazilo na trgovinu. Potražnja uopšte nije bila onakva kakvu smo očekivali i spremali se. Izgleda da je i na Zapadu kriza pa su naši ljudi, koji tamo rade, odlučili da ne dolaze. Jagnje danas košta 350 KM, to je ljudima skupo, kupovna moć je opala - priča Ćirić koji se nada da će predstojeći prvomajski i vaskršnji praznici popraviti opštu sliku.

Ovčarska proizvodnja, kaže Ćirić, već duže vrijeme ide silaznom putanjom, te navodi da u Srpskoj nema više od 300.000 ovaca iako statistički podaci pokazuju da ih je oko 550.000.

- Proizvodnja je stalno u padu, jer je to posao koji se radi 365 dana u godini. Malo ko je spreman da se žrtvuje i radi toliko, plus što je isplativost nikakva. Za ove dvije godine, otkako je cijena solidna, niko se nije vratio proizvodnji ni krava, ni krmača, ni ovaca. Budućnost proizvodnje ovčarstva zavisi isključivo od podsticaja jer su oni jedini sigurni. Situacija na tržištu se za čas preokrene kako ne treba - žali se Ćirić. 

U FBiH situacija je čini se još gora. Predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza FBiH Dževad Kovač ističe za “Glas” da se jagnjad u ovom entitetu prodaju između osam i devet KM po kilogramu žive vage, dok jagnjeće meso u mesnicama košta od 20 do 25 KM.

- Potražnja je daleko od dobre. Za Uskrs nisam prodao nijedno jagnje. Ni uz ramazanski post nije došlo do osjetnog rasta, kupovna moć građana je zaista mala. Prijatelj koji ima pečenjaru za cijeli post nije ispekao nijedno jagnje, a ranije je pekao 50 komada. Situacija nije nimalo optimistična - kazao je Kovač i dodao da nema najava koje ukazuju da će potražnja biti masovnija tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika.

Prema njegovim riječima stočarstvo je u FBiH potpuno uništeno, navodeći da je u Travniku bilo 150.000 ovaca, a da sada nema ni 5.000.

- Podsticaji su mali, plus opterećeni ogromnom birokratijom. Da bi dobili podsticaje, ljudi moraju prikupiti 20 potvrda. S druge strane, stočna hrana je izuzetno skupa tako da narod polako diže ruke  - naveo je Kovač.   

Analiza

Milan Ćirić ističe da Udruženje uzgajivača ovaca i koza priprema opširnu analizu o troškovima stočarske proizvodnje.

- Želimo da vidimo koliko novca treba da se uzgoji jedno jagnje, koliko trošimo stočne hrane, sjemena, koliko je učešće ovčarske proizvodnje u PDV-u, koliko gradimo štala i drugih objekata. Smatramo da država ima mnogo više od naše proizvodnje, nego što nam se vrati kroz podsticaje. Plus što od uvoza stoke BiH praktično nema ništa, jer na stare ovce nema prelevmana, a i uvozna jagnjad ukoliko se pokolju u prvih 72 sata, na njih se ne plaća taksa samo PDV - pojasnio je Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana