Цијена јагњади пада, потражња никад гора

Анита Јанковић Речевић
Цијена јагњади пада, потражња никад гора

БАЊАЛУКА - Цијена јагњади посљедњих седмица креће се од осам до десет КМ по килограму живе ваге и у благом је паду, јер је понуда с доласком прољећа повећана, а узгајивачи из Српске и ФБиХ тврде да потражња у јеку вјерских празника није ни изблиза као ранијих година када нису могли обезбиједити потребне количине.

Предсједник Удружења узгајивача оваца и коза РС Милан Ћирић каже за “Глас” да су јагњад од средине јануара до почетка априла продавали за 11 марака по килограму живе ваге, али да та цијена сада не прелази десет КМ.

- Очекивано је да цијена пада како се примичемо мају, јер се повећава понуда јагњади на тржишту. Оно што нас забрињава је потражња. Ускрс је прошао, рамазански пост данас завршава, али ми те празнике практично да нисмо ни осјетили. Некада су у ово доба године, око великих вјерских празника, шлепери јагњади стизали из увоза, а ми сада сопственим снагама без проблема подмирујемо тржиште - навео је Ћирић.

Према његовим ријечима дијаспора је ранијих година масовно долазила за Ускрс, али ове године то није био случај.

- Аутомобила са страним таблама на нашим улицама није било превише, што се наравно одразило на трговину. Потражња уопште није била онаква какву смо очекивали и спремали се. Изгледа да је и на Западу криза па су наши људи, који тамо раде, одлучили да не долазе. Јагње данас кошта 350 КМ, то је људима скупо, куповна моћ је опала - прича Ћирић који се нада да ће предстојећи првомајски и васкршњи празници поправити општу слику.

Овчарска производња, каже Ћирић, већ дуже вријеме иде силазном путањом, те наводи да у Српској нема више од 300.000 оваца иако статистички подаци показују да их је око 550.000.

- Производња је стално у паду, јер је то посао који се ради 365 дана у години. Мало ко је спреман да се жртвује и ради толико, плус што је исплативост никаква. За ове двије године, откако је цијена солидна, нико се није вратио производњи ни крава, ни крмача, ни оваца. Будућност производње овчарства зависи искључиво од подстицаја јер су они једини сигурни. Ситуација на тржишту се за час преокрене како не треба - жали се Ћирић. 

У ФБиХ ситуација је чини се још гора. Предсједник Удружења узгајивача оваца и коза ФБиХ Џевад Ковач истиче за “Глас” да се јагњад у овом ентитету продају између осам и девет КМ по килограму живе ваге, док јагњеће месо у месницама кошта од 20 до 25 КМ.

- Потражња је далеко од добре. За Ускрс нисам продао ниједно јагње. Ни уз рамазански пост није дошло до осјетног раста, куповна моћ грађана је заиста мала. Пријатељ који има печењару за цијели пост није испекао ниједно јагње, а раније је пекао 50 комада. Ситуација није нимало оптимистична - казао је Ковач и додао да нема најава које указују да ће потражња бити масовнија током првомајских и васкршњих празника.

Према његовим ријечима сточарство је у ФБиХ потпуно уништено, наводећи да је у Травнику било 150.000 оваца, а да сада нема ни 5.000.

- Подстицаји су мали, плус оптерећени огромном бирократијом. Да би добили подстицаје, људи морају прикупити 20 потврда. С друге стране, сточна храна је изузетно скупа тако да народ полако диже руке  - навео је Ковач.   

Анализа

Милан Ћирић истиче да Удружење узгајивача оваца и коза припрема опширну анализу о трошковима сточарске производње.

- Желимо да видимо колико новца треба да се узгоји једно јагње, колико трошимо сточне хране, сјемена, колико је учешће овчарске производње у ПДВ-у, колико градимо штала и других објеката. Сматрамо да држава има много више од наше производње, него што нам се врати кроз подстицаје. Плус што од увоза стоке БиХ практично нема ништа, јер на старе овце нема прелевмана, а и увозна јагњад уколико се покољу у првих 72 сата, на њих се не плаћа такса само ПДВ - појаснио је Ћирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана