Četvrta DDays konferencija u Banjaluci okuplja bankarsku elitu

Danijela Bajić
Četvrta DDays konferencija u Banjaluci okuplja bankarsku elitu

BANjALUKA - Teme koje oblikuju budućnost bankarskog sektora u BiH biće u fokusu četvrte DDays konferencije pod nazivom “Aktuelne promjene u poslovanju finansijskog sektora - zelenije, digitalnije, odgovornije!”, koja će biti održana u srijedu u Banjaluci.

Konferenciju organizuje BAM Consult, uz podršku Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Ministarstva finansija i trezora BiH i Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI.

Akcenat ovogodišnje konferencije biće na primjeni Zakona o elektronskom novcu u Republici Srpskoj i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH.

Među predavačima na konferenciji naći će se i ugledni stručnjaci iz oblasti finansija, među kojima i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, kao i direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput.

Objašnjavajući suštinu novog zakona Amidžić ističe da će mikrokreditne organizacije, institucije elektronskog novca i svi fizički i pravni subjekti koji učestvuju u bilo kojoj vrsti finansijskih transakcija unaprijediti sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH.

- Doprinijeće i efikasnijem upravljanju u bankarskom sektoru i identifikaciji stvarnih vlasnika, gdje se jača transparentnost stvarnog vlasnika - ističe Amidžić.

Zakon o elektronskom novcu, kojim se stvaraju uslovi za razvoj domaćeg tržišta elektronskog novca, te postavljaju osnove za korišćenje digitalnog oblika novca, usvojen je krajem prošle godine.

Šuput kaže da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske kroz Zakon o elektronskom novcu prepoznata kao institucija koja će izdavati dozvole onima koji namjeravaju da izdaju elektronski novac.

- Agencija će, takođe, vršiti nadzor nad onima koji elektronski novac izdaju - kaže Šuput.

Kako je naveo Šuput, Zakon o elektronskom novcu stupa na snagu polovinom 2024. godine, a nakon toga Agencija ima rok od šest mjeseci da donese podzakonska akta, tako da, za sada, Agencija nije izdala nijednu dozvolu.

Ko sve može da bude izdavalac elektronskog novca, šta sve treba da ispuni i kakve procedure da prođe biće neke od tema kojima će se baviti četvrti DDays.

Direktor BAM Consulta Rade Šegrt kaže da je izuzetno zadovoljan programom ovogodišnjeg DDaysa, a da je u pravu potvrđuje i veliko interesovanje za učešće na ovogodišnjoj konferenciji. Dodao je da ga posebno raduje struktura prijavljenih učesnika, jer je među njima veliki broj top menadžera iz različitih dijelova finansijskog sektora BiH.

Izazovi

Kako su najavili organizatori jedno od predavanja, kao i jedan panel, biće posvećeni izazovima koji stoje na putu digitalizacije banaka i mikrokreditnih organizacija, sa posebnim osvrtom na mogućnosti uticanja na klijente u pravcu bržeg prihvatanja fintech alata koje im nude finansijske institucije.

Domaći i inostrani predavači predstaviće i aktuelno stanje u oblasti primjene ESG kriterijuma, kako u EU, tako i u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana