Четврта DDays конференција у Бањалуци окупља банкарску елиту

Данијела Бајић
Четврта DDays конференција у Бањалуци окупља банкарску елиту

БАЊАЛУКА - Теме које обликују будућност банкарског сектора у БиХ биће у фокусу четврте DDays конференције под називом “Актуелне промјене у пословању финансијског сектора - зеленије, дигиталније, одговорније!”, која ће бити одржана у сриједу у Бањалуци.

Конференцију организује BAM Consult, уз подршку Агенције за банкарство Републике Српске, Министарства финансија и трезора БиХ и Удружења микрокредитних организација у БиХ АМФИ.

Акценат овогодишње конференције биће на примјени Закона о електронском новцу у Републици Српској и Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности у БиХ.

Међу предавачима на конференцији наћи ће се и угледни стручњаци из области финансија, међу којима и министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, као и директор Агенције за банкарство Републике Српске Срђан Шупут.

Објашњавајући суштину новог закона Амиџић истиче да ће микрокредитне организације, институције електронског новца и сви физички и правни субјекти који учествују у било којој врсти финансијских трансакција унаприједити систем спречавања прања новца и финансирања тероризма у БиХ.

- Допринијеће и ефикаснијем управљању у банкарском сектору и идентификацији стварних власника, гдје се јача транспарентност стварног власника - истиче Амиџић.

Закон о електронском новцу, којим се стварају услови за развој домаћег тржишта електронског новца, те постављају основе за коришћење дигиталног облика новца, усвојен је крајем прошле године.

Шупут каже да је Агенција за банкарство Републике Српске кроз Закон о електронском новцу препозната као институција која ће издавати дозволе онима који намјеравају да издају електронски новац.

- Агенција ће, такође, вршити надзор над онима који електронски новац издају - каже Шупут.

Како је навео Шупут, Закон о електронском новцу ступа на снагу половином 2024. године, а након тога Агенција има рок од шест мјесеци да донесе подзаконска акта, тако да, за сада, Агенција није издала ниједну дозволу.

Ко све може да буде издавалац електронског новца, шта све треба да испуни и какве процедуре да прође биће неке од тема којима ће се бавити четврти DDays.

Директор BAM Consultа Раде Шегрт каже да је изузетно задовољан програмом овогодишњег DDaysа, а да је у праву потврђује и велико интересовање за учешће на овогодишњој конференцији. Додао је да га посебно радује структура пријављених учесника, јер је међу њима велики број топ менаџера из различитих дијелова финансијског сектора БиХ.

Изазови

Како су најавили организатори једно од предавања, као и један панел, биће посвећени изазовима који стоје на путу дигитализације банака и микрокредитних организација, са посебним освртом на могућности утицања на клијенте у правцу бржег прихватања финтецх алата које им нуде финансијске институције.

Домаћи и инострани предавачи представиће и актуелно стање у области примјене ЕСГ критеријума, како у ЕУ, тако и у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана