Berba maline na pragu, a hladnjače pune

Danijela Bajić
Berba maline na pragu, a hladnjače pune

BANjALUKA - Pred proizvođačima malina u Srpskoj je još jedna neizvjesna sezona, jer bi berba proljećnih sorti trebalo da počne za oko dva mjeseca, a pojedini hladnjačari, čekajući bolju cijenu, još nisu prodali ni prošlogodišnji rod.


Malinari kažu da su prošlogodišnji rod hladnjačarima prodali za oko tri marke što je, prema njihovim riječima, ispod svake cijene te ih najviše brine šta će biti sa novim rodom koji bi, ako ne bude vremenskih neprilika, mogao biti odličnog kvaliteta.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović, koji zastupa malinare s područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica, rekao je za “Glas” da je sav prošlogodišnji rod prodao za 2,70 maraka po kilogramu, bez PDV-a te da nikad nije dobio manje novca.

- Ako otkupna cijena malina bude ovako niska i ove sezone proizvodnja sigurno neće opstati, jer niko neće izdržati da godinu za godinom ide u minus - kazao je Stojanović, koji se ovim poslom bavi od 1995. godine.

Dodao je da je zbog jeftinije ukrajinske i poljske domaća malina izgubila kupce na inostranom tržištu.

- Na svjetskom tržištu posebno dominira malina iz Čilea, gdje godišnje budu dvije berbe - rekao je Stojanović i istakao da je za proizvodnju kilograma maline u idealnim uslovima na površini od dunum i više potrebno oko četiri marke, dok je trošak onih čiji je malinjak na površini manjoj od toga mnogo veći.

Samo je đubrivo u Srpskoj, prema njegovim riječima, skuplje za 25 odsto nego u Srbiji, a ništa nije povoljnija ni zaštita, dok je naša malina jeftinija.

- Grdnih i gadnih godina bilo je i ranije, ali nijedna nije bila kao prošla, a sve su prilike da ništa bolja neće biti ni ova - kazao je Stojanović.

U Srpskoj, tvrdi on, ima još proizvođača koji nisu naplatili ni maline iz 2022. godine.

Proizvođač Neđeljko Đukanović iz mjesta Kravice kod Bratunca rekao je da je igrom slučaja uspio naplatiti maline od prošle godine, ali da mnogo njegovih kolega još čeka novac od otkupljivača.

- Moje maline su otišle za tri marke po kilogramu i to je ništa uzimajući u obzir koliko nam je novca potrebno za proizvodnju. Došli smo do te granice da malinari više ne pitaju kolika je cijena nego kada će dobiti novac za maline - kazao je Đukanović.

Dodao je da u mjestu Kravice oko 30 odsto proizvodnje prekinuto, jer ljudi nemaju novca da nastave tim da se bave.

Vlasnik najveće hladnjače na tom području “Agro dr” iz Bratunca Petko Rankić kazao je da je lani bio dosta oprezniji u odnosu na 2022. godinu kada je za kilogram malina plaćao 8,5 maraka.

- Nisam prodao ni deset odsto prošlogodišnjih malina koje sam otkupio. U hladnjači bolju cijenu još čeka oko 700 tona, a razlog jeste to što se nikako ne mogu uklopiti u tržišnu cijenu koja je oko dva evra po kilogramu. Ako se tome dodaju materijalni troškovi ponovo smo u minusu, kao i godinu ranije - rekao je Rankić, koji maline izvozi na njemačko tržište.

Sića

Ono što mnoge malinare muči, kaže Ivan Stojanović, jeste to što oni nemaju uvid po kojoj cijeni hladnjačari prodaju njihov rod, koji su dobili za siću.

- Svi oni pričaju kako ne mogu prodati maline, kako je cijena preniska te da čekaju bolju ponudu, a svi se šire kao gljive poslije kiše - istakao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana