Берба малине на прагу, а хладњаче пуне

Данијела Бајић
Берба малине на прагу, а хладњаче пуне

БАЊАЛУКА - Пред произвођачима малина у Српској је још једна неизвјесна сезона, јер би берба прољећних сорти требало да почне за око два мјесеца, а поједини хладњачари, чекајући бољу цијену, још нису продали ни прошлогодишњи род.


Малинари кажу да су прошлогодишњи род хладњачарима продали за око три марке што је, према њиховим ријечима, испод сваке цијене те их највише брине шта ће бити са новим родом који би, ако не буде временских неприлика, могао бити одличног квалитета.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре с подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница, рекао је за “Глас” да је сав прошлогодишњи род продао за 2,70 марака по килограму, без ПДВ-а те да никад није добио мање новца.

- Ако откупна цијена малина буде овако ниска и ове сезоне производња сигурно неће опстати, јер нико неће издржати да годину за годином иде у минус - казао је Стојановић, који се овим послом бави од 1995. године.

Додао је да је због јефтиније украјинске и пољске домаћа малина изгубила купце на иностраном тржишту.

- На свјетском тржишту посебно доминира малина из Чилеа, гдје годишње буду двије бербе - рекао је Стојановић и истакао да је за производњу килограма малине у идеалним условима на површини од дунум и више потребно око четири марке, док је трошак оних чији је малињак на површини мањој од тога много већи.

Само је ђубриво у Српској, према његовим ријечима, скупље за 25 одсто него у Србији, а ништа није повољнија ни заштита, док је наша малина јефтинија.

- Грдних и гадних година било је и раније, али ниједна није била као прошла, а све су прилике да ништа боља неће бити ни ова - казао је Стојановић.

У Српској, тврди он, има још произвођача који нису наплатили ни малине из 2022. године.

Произвођач Неђељко Ђукановић из мјеста Кравице код Братунца рекао је да је игром случаја успио наплатити малине од прошле године, али да много његових колега још чека новац од откупљивача.

- Моје малине су отишле за три марке по килограму и то је ништа узимајући у обзир колико нам је новца потребно за производњу. Дошли смо до те границе да малинари више не питају колика је цијена него када ће добити новац за малине - казао је Ђукановић.

Додао је да у мјесту Кравице око 30 одсто производње прекинуто, јер људи немају новца да наставе тим да се баве.

Власник највеће хладњаче на том подручју “Агро др” из Братунца Петко Ранкић казао је да је лани био доста опрезнији у односу на 2022. годину када је за килограм малина плаћао 8,5 марака.

- Нисам продао ни десет одсто прошлогодишњих малина које сам откупио. У хладњачи бољу цијену још чека око 700 тона, а разлог јесте то што се никако не могу уклопити у тржишну цијену која је око два евра по килограму. Ако се томе додају материјални трошкови поново смо у минусу, као и годину раније - рекао је Ранкић, који малине извози на њемачко тржиште.

Сића

Оно што многе малинаре мучи, каже Иван Стојановић, јесте то што они немају увид по којој цијени хладњачари продају њихов род, који су добили за сићу.

- Сви они причају како не могу продати малине, како је цијена прениска те да чекају бољу понуду, а сви се шире као гљиве послије кише - истакао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана