ALPIS: Hitno zabraniti maloljetničko kockanje na terminalima u kafićima

Zakupljen prostor
ALPIS: Hitno zabraniti maloljetničko kockanje na terminalima u kafićima

Dok banjalučke i republičke vlasti prijete uvođenjem minimalne udaljenosti od 500 metara između obrazovnih ustanova i kladionica, taksi od 25.000 KM, te izmjenama Zakona, kako bi ih visokim nametima zatvorili, maloljetnici se neometano kockaju na terminalima u kafićima širom zemlje. Zbog toga je potrebno pojačati inspekcijske kontrole u ugostiteljskim objektima i hitno zabraniti maloljetničko kockanje na terminalima.

Populističke najave nadležnih neće riješiti problem maloljetničkog kockanja jer je maloljetnicima strogo zabranjen ulazak u kladionice i automat klubove legalnih priređivača igara na sreću koje su predmet stalnih kontrola.

Inspektori Republičke uprave za igre na sreću u protekla dva mjeseca izvršili su na području Republike Srpske 364 kontrole rada priređivača igara na sreću. Iz Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću naglašavaju da je ulazak u njihove objekte maloljetnicima oduvijek zabranjen, te pozdravljaju napore inspekcije da nastave sa redovnim kontrolama u kladionicama, ali i pojačaju kontrole u ugostiteljskim objektima u kojima se priređuju igre na sreću na terminalima.

U martu su inspektori obavili 240 kontrola rada priređivača igara na sreću i izdali jedan prekršajni nalog zbog prisustva maloljetnog lica u objektu u kojem se priređuju kladioničke igre na području opštine Srebrenica. U februaru, u 124 kontrole, nisu zatekli niti jednog maloljetnika u legalnim kladionicama. Iz Alpisa podsjećaju da su najave nadležnih o uvođenju minimalne udaljenosti od 500 metara između obrazovnih ustanova i kladionica, taksi od 25.000 KM i izmjena Zakona, čisti populizam.  Na taj način se neće riješiti problem maloljetničkog kockanja, već samo redovnim i strogim kontrolama Republičke uprave za igre na sreću.

Dokaz da ne postoji nikakva ugroženost maloljetnika uslijed blizine škola je i činjenica da se kladionice nalaze i u naseljima gdje maloljetnici žive. Upravo zato je ključna propisana mjera zabrane ulaska maloljetnicima u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, što legalni priređivači poštuju.

Međutim, to nije slučaj sa ugostiteljskim objektima u kojima su postavljeni terminali i u koje maloljetnici mogu da uđu kada žele, a nestručno osoblje ne provjerava godine igrača, niti su adekvatno opremljeni. Na 1.052 lokacije širom Republike Srpske nalazi se 2.471 terminal jedne privatne kompanije kojoj zakonodavac godinama pogoduje, a na kojima se hiljade maloljetnika svakodnevno kocka i to u ugostiteljskim objektima.

Zakonodavac je odredio da je terminale za igre na sreću obavezno opremiti softverom i hardverom koji služi za čitanje podataka o starosnoj dobi iz lične karte igrača, ali to se u ugostiteljskim objektima ne poštuje.

Nadležni bi više trebalo da se pozabave ilegalnim klađenjem maloljetnika u kafićima, a ne da populističkim najavama skupljaju jeftine političke poene uoči predstojećih lokalnih izbora. Takvim inicijativama pokušavaju da ugase legalnu industriju priređivanja igara na sreću i prebace je u crnu zonu putem raznih ilegalnih sajtova. Time žele da zatvore specijalizovane objekte za igre na sreću koji pružaju svjetsku uslugu i zaštitu od maloljetničkog kockanja, a ostavljaju mogućnost privatnim kompanijama, koje bez radnika, ulaganja i zaštite od maloljetničkog klađenja, da se bogate.

I ne samo to, ovim potezom hiljade lokala zakupodavaca moglo bi da ostane bez prihoda, kao i vezane djelatnosti koje sarađuju sa priređivačima igara na sreću. Ova politička hajka direktno ugrožava bezbjednost svih zaposlenih, posebno na uplatno-isplatnim mjestima, degradira njihov položaj u društvu iako rade po svim zakonskim normama, a neodgovorne izjave pojedinaca stavljaju stigmu na uposlenike. A najgore je što bi hiljade ljudi zaposlenih kod legalnih priređivača igara na sreću moglo da ostane bez posla. 

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću ALPIS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana